Oranje mag alleen nog maar hopen

Het Nederlands tennisteam zal zich dit jaar moeten richten op klassebehoud in de wereldgroep van de Davis Cup. Het lijkt uitgesloten dat de 2-0 achterstand tegen de Russen ongedaan gemaakt kan worden.

In feite verloor Nederland de wedstrijd al voordat de eerste bal was geslagen. Eerst was daar het plotselinge afhaken van Wessels. Woensdagmiddag meldde de Amsterdammer dat hij geen last had van de blessure die hij begin januari in Perth had opgelopen, 's avonds moest hij zich afmelden. Een mri-scan had 's middags uitgewezen dat er een spier in de borststreek was gescheurd. Wessels, die weet hoe kwetsbaar zijn lichaam is, had er beter aan gedaan zich eerder te laten onderzoeken.

Nu dupeerde hij zichzelf en zijn team. De druk op de schouders van Raemon Sluiter nam toe en die werd tijdens de loting nog eens opgevoerd. Sluiter, en met hem coach Bogtstra, hadden er geen moment rekening mee gehouden dat Dimitri Toersoenov in het enkelspel zou uitkomen. Vreemd, want Toersoenov heeft laten zien dat hij op snelle banen goed uit de voeten kan en hij heeft dit jaar betere prestaties neergezet dan Andrejev en Joesjni. En dat waren de spelers op wie Sluiter zich tijdens de trainingen had ingesteld.

De Russische coach Tarpitsjev had het goed gezien. De in Californië wonende Toersoenov speelt va-banque-tennis, met veel druk en in een ongekend hoog tempo. “Tegen hem moet je meer volgen dan dat je zelf het initiatief neemt“, zei Sluiter, die het liefst niet vanuit de verdediging speelt. De Rotterdammer won de eerste set, maar was kansloos nadat zijn tegenstander een versnelling hoger schakelde. Sluiter kon niet anders doen dan proberen aan te haken. Dat deed hij naar behoren, genoeg om te winnen was het niet.

Sluiter erkende dat er sprake was van een 'heel licht klasse-verschil'. Hij vond ook dat hij zichzelf niets kon verwijten, hoewel het punt bij 5-4 in de tiebreak van de vierde set hem zwaar op de maag lag. Overmand door twijfel sloeg hij een forehand in het net, waardoor hij Toersoenov het eerste matchpoint op een presenteerblaadje gaf. “Dat is het enige punt van de wedstrijd dat ik mijzelf kwalijk kan nemen.“

Het verlies van Sluiter haalde de angel uit de ontmoeting. Alleen een zege van de nummer 83 op de wereldranglijst had Nederland uitzicht op een goede afloop kunnen geven. “We zitten nu in een gebied waarin we moeten hopen of dromen“, zei hij, in de wetenschap dat zijn nederlaag cruciaal was voor het verdere verloop van de ontmoeting met de Russen.

Sluiter wacht vandaag een Davis Cup-primeur. Voor het eerst zal hij ook actief zijn in het dubbelspel, aan de zijde van Van Lottum. Het dubbel is niet zijn sterkste kant, maar na het wegvallen van Wessels heeft Bogtstra weinig andere mogelijkheden. “Ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen“, aldus Sluiter, die verwacht dat hij fysiek in staat zal zijn om te spelen. Hij heeft geleerd beter met zijn krachten om te gaan. “De tijd is voorbij dat ik na ieder punt een ererondje loop.“

In de Davis Cup is daar ook al enige tijd geen aanleiding meer voor. Het imago van Sluiter in het landentoernooi, eigenlijk alleen gebaseerd op de winst in 2001 op de Spanjaard Ferrero, is afgebrokkeld.

Na zijn overwinning van destijds in Eindhoven won hij alleen nog maar van de Duitser Prinosil, de Finnen Jarkko en Timo Nieminen en de Indier Amritray. In Amsterdam zal de kopman die weinig imponerende lijst waarschijnlijk niet kunnen opleuken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden