Oranje laat riante voorsprong bijna glippen

MIAMI - Het Nederlands elftal heeft gisteravond in negentig minuten tijd twee wedstrijden tegen Mexico gespeeld. In de eerste helft werden de met een B-selectie afgereisde Zuid-Amerikanen in de nochtans officiële interland weggespeeld. Na de rust zag Oranje er afgrijselijk uit en kwam de voor de pauze gerealiseerde 3-0 voorsprong nog serieus in gevaar: 3-2.

MATTY VERKAMMAN

Na het voortvarende begin, was het bar en boos wat het Nederlands elftal in de tweede helft liet zien. De slordigheden waren ontelbaar. Ed de Goey deelde in de malaise en weet dat Edwin van der Sar een niet meer te achterhalen concurrent is geworden.

Na twintig minuten stond met 3-0 al een tussenstand op het bord, die doorgaans alleen tegen de voetbaldwergen van Europa kan worden bereikt.

Voor de jaren negentig werd het snelheidsrecord van Marco van Basten nog net verbeterd. Zeven jaar geleden had Van Basten op Malta na 23 minuten de eerste drie van zijn vijftal doelpunten in de met 8-0 gewonnen EK-match te pakken. Nu was het al drie minuten eerder 3-0. Patrick Kluivert bevestigde na zijn probleemvolle periode de zo juist weer opgepakte vorm. Eerst werkte hij bekwaam af, nadat Bogarde een doorbraak had geforceerd en zeker het strafschopsignaal had gekregen, wanneer Kluivert niet razendsnel de naar hem toespringende bal achter doelman Martinez had gescoten. Drie minuten later kon Kluivert zijn achtste goal in zeventien interlands begroeten. Het was er eentje om in te lijsten. Na een razendsnelle combinatie door het centrum tussen Seedorf en Jonk, wipte de spits de bal even op, om vervolgens van buiten het strafschopgebied vol uit te halen: 0-2.

Minstens zo mooi was een minuut hierna nummer drie. Numan speelde Jonk aan. De Volendammer sprak hierna één van zijn bijna vergeten specialiteiten aan. In één streep joeg hij de bal in het doel: 3-0.

De enkele duizenden toeschouwers in het Pro Player-stadion waren hoofdzakelijk Mexicanen. Vooraf hadden zij hun helden nog hartstochtelijk bejubeld. Met de rechterarm gestrekt voor de borst hadden de spelers ook de indruk gewekt alles voor het vaderland te willen geven. In de praktijk van de aanvankelijk hoogst eenzijdige wedstrijd, bleken zij echter de tweederangs voetballers te zijn, die zij ook op papier waren. Coach Manuel Lapuente heeft een selectie van ruim veertig spelers samen gesteld. Pas in het voorjaar maakt hij de A-groep voor de WK-eindronde bekend. In Frankrijk is Oranje één der groepstegenstanders en dat vormde voor Lapuente gisteren een reden het echte elftal in Mexico achter te laten.

Basisteam

In het basisteam waren met Bernal, Aspe en Alfaro slechts drie spelers opgenomen, die in aanmerking komen voor de A-groep. Het gros van de andere spelers zal moeten afvallen.

Dat gegeven was voor de Mexicaanse fans na de snelle 3-0 geenszins een reden voor begrip. Collectief werd om 'Bora' geroepen. Hierbij werd gedoeld op Bora Mulutinovic, de uitgeweken Joegoslaaf, die de WK-kwalificatiefase deed, maar na het beoogde succes in Mexico verstrikt raakte in een web van commerciële (televisie)intriges en uiteindelijk door de bond op straat werd gezet. Clubcoach Lapuente mocht het vervolgens overnemen. Erg dankbaar is zijn vertrekpunt niet. Zeker in Europa hebben de Mexicanen nooit iets laten zien. En de nieuwe coach weet hoe populair zijn ontslagen voorganger in Mexico is.

Voor Oranje leek het tegen dit B-elftal dus een simpele zaak. In het begin van de wedstrijd drongen de Zuid-Amerikanen nog wel even aan. Zij kregen zelfs de eerste kans, toen gelegenheidsback Winter een lelijke fout maakte en de nog enigszins gevaarlijke Abundis ineens vrij spel had. Later kreeg Terrazas ook nog eens een kans. En Lozano eiste een strafschop die hij niet kreeg van de Amerikaan Hall. Bogarde leek hem ook niet echt te raken, maar voor Lozano was het wel zijn laatste actie, hij werd vervangen door witgeschoeide Blanco.

Voor de rust had het zo maar al 5-0 kunnen staan. Anders dan in het begin van de wedstrijd was Kluivert echter niet scherp genoeg bij twee volgende kansen. Dat verzuim brak in de tweede helft nog lelijk op.

Gelet op het krachtsverschil was er voor Hiddink alle ruimte om te experimenteren. Dat was eigenlijk van meet af aan al het geval met de nieuwe kans voor Mols. In de schaduw van Kluivert werkte hij hard, maar andermaal wreekte zich voor hem de handicap van een te laag clubniveau. Mols heeft wel het talent om bij Oranje mee te doen, maar hij mist de handelingssnelheid, die het trainen op topniveau automatisch met zich mee brengt. Dat is precies ook de twijfel die Hiddink in zijn richting koestert of hij hem nu wel of niet als 22ste man naar Frankrijk moet mee nemen.

Na de rust wisselde Oranje flink en werd ook het tactisch concept enigszins bijgesteld. Reiziger, Van Hooijdonk en Overmars vervingen bij de aftrap Jonk, Mols en Ronald de Boer. Later kwamen ook Faber en Zenden er nog bij voor Bogarde en Kluivert. De bedoeling was het middenveld 'wijder' te laten spelen met Overmars op links, Seedorf op rechts en Winter en Cocu centraal.

De uitkomst was dus negatief. Oranje speelde zich zelf gaandeweg in de problemen. De voor de rust weggespeelde Mexicanen roken hun kans en zorgden uiteindelijk voor een kater bij de aanvankelijk zo superieure en na de rust steeds slechter wordende blauwen. De Goey, de trouwe reserve achter Van der Sar die weer eens van start mocht gaan, blunderde halverwege de tweede helft bij een stuitschot van invaller Palencia: 1-3. Een kwartier voor tijd werd Faber wel een zeer ongelukkige debutant, toen hij nogal onhandig in duel ging met Blanco. De toegekende strafschop werd door Garcia-Aspe zonder aanloop, doch hard en geplaatst benut: 2-3. Na nog eens ondoordacht keeperswerk van De Goey hing - meteen nadat Van Hooijdonk de lat had geraakt - zelfs de gelijkmaker in de lucht. Die afgang werd Oranje twee minuten voor tijd nog net bespaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden