Oranje kan de droom van Kuipers nu niet verstoren

scheidsrechter | Björn Kuipers zou de finale van het WK 2014 fluiten, maar het Nederlands elftal gooide roet in het eten. Op het EK in Frankrijk heeft Team Kuipers geen last van Oranje.

MATTHIJS KEUNING

Een mokerslag was het voor Björn Kuipers dat de finale van het WK 2014 aan hem voorbij ging. Alles ging goed op het toernooi in Brazilië. Hij was topfit, de samenwerking met zijn assistenten ging soepel en met twee groepswedstrijden en een achtste finale groeide hij in het toernooi. De Nederlander stond bovenaan het Fifa-lijstje voor de finale, maar uitgerekend het eigen Nederlands elftal maakte een einde aan de finalekansen. De onverwachte halve finaleplaats van Oranje maakte Kuipers - net als de andere arbiters met dezelfde nationaliteit als de halve finalisten - kansloos voor de eindstrijd.

Op het EK in Frankrijk zal Kuipers (43) in elk geval niet door landgenoten worden gehinderd in een nieuwe poging de finale te bereiken. De eindstrijd van een groot toernooi blijft een droom voor Kuipers en zijn assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel, dit keer aangevuld met vijfde en zesde mannen Pol van Boekel en Richard Liesveld (de Uefa wijst per duel een vierde man aan). Of het realistisch is dat de Nederlanders op 10 juli in het Stade de France staan, moet in de loop van het toernooi blijken.

"Je moet in een toernooi groeien en één moment kan het einde betekenen", zei Kuipers vorige maand in De Lutte (Overijssel), waar de arbiters zich voorbereidden op het toernooi. "We zijn nu geen topfavoriet voor de finale, in 2014 wel. Ik heb er lang over getreurd. We hadden overal rekening mee gehouden, maar niet met Oranje. Niemand, denk ik. Uiteindelijk haalden we allebei geen finale."

Na het fluiten van de grootste wedstrijden op clubniveau (zie kader), kenden Kuipers' afgelopen twee seizoenen minder topaffiches - ook omdat een scheidsrechter van de Uefa nooit twee keer een finale krijgt toebedeeld. In 2015 was het Europese seizoen voorbij na een volgens de Uefa slechte achtste finale, dit seizoen was de halve finale van de Europa League het laatste duel.

undefined

Teambuilding

"2015 was een soort tussenjaar, maar dit seizoen hebben we het prima gedaan", aldus Kuipers. "We zijn nu beter dan op het EK van 2012, toen we helaas al vroeg naar huis moesten. We hebben nu meer ervaring en zijn onderling beter ingespeeld. Op de trainingskampen oefenen we veel wedstrijdsituaties, maar werken we ook aan onze fitheid en doen we aan teambuilding. Vooral in de communicatie kunnen we ons nog verbeteren."

Veel tijd gaat ook zitten in het wennen aan enkele nieuwe regels. Op het komende EK is voor het eerst de driedubbele straf afgeschaft, waardoor iemand bij een overtreding in het strafschopgebied alleen een strafschop tegen krijgt en geel in plaats van rood en een schorsing. Bij het ontnemen van een scoringskans buiten 'de zestien' is het wél weer rood. Daarnaast betekent de doellijntechnologie dat de vijfde en zesde official op de achterlijn zich meer op het spel kunnen richten.

undefined

Generale repetitie

Alle achttien scheidsrechtersteams die op het EK in actie komen, reisden gisteren naar Parijs en verblijven daar het hele toernooi gezamenlijk in hetzelfde hotel, waarvandaan ze per bus, trein of vliegtuig afreizen naar de speelsteden. Na de finale van de play-offs om Europees voetbal tussen FC Utrecht en Heracles drie weken geleden als generale repetitie heeft 'Team Kuipers' vooral aan de fitheid gewerkt. "Op het WK waren we fitter dan veel spelers. Bij Engeland-Italië in de vochtige hitte van Manaus moesten we de wedstrijd steeds stilleggen voor een drinkpauze."

Als supporter reisde Kuipers in 1988 het Nederlands elftal achterna toen het in Duitsland Europees kampioen werd en zag toen ook wat zo'n prestatie kan doen met een land. De supporter Kuipers is dan ook absoluut niet blij dat Oranje in Frankrijk ontbreekt, maar de scheidsrechter Kuipers erkent ook dat daarmee wel een externe factor is weggenomen die een finaleplaats zou kunnen verhinderen.

"Het EK is geslaagd als we zover mogelijk komen. Maar natuurlijk, de finale, dat is een droom."

undefined

CV Björn Kuipers

2000: begonnen als scheidsrechter

2005: debuut in eredivisie

2006: promotie naar internationaal scheidsrechter

2009: promotie naar elitegroep arbiters van Uefa en debuut in Champions League

2012: EK (twee groepsduels)

2013: finale Europa League, finale Confederations Cup

2014: finale Champions League, WK (twee groepsduels en een achtste finale)

2015: achtste finale Champions League

2016: kwartfinale Champions League, halve finale Europa League, EK

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden