Column

Oranje is nog maar net opgekrabbeld, en we moeten alweer domineren

Henk Hoijtink. Beeld Maartje Geels
Henk Hoijtink.Beeld Maartje Geels

Oranje krabbelde op in 2018. Aan het eind van het interlandjaar stond het al op het EK 2020 en maakte het daarin kans op de titel. Althans, dat hoorde je om je heen, aan praattafels. In een gesprekje ook op Radio 1, even vóór Duitsland-Nederland, waarin het mijn rol dan weer was om op de rem te trappen.

Ik zei dat we één keer in onze voetbalgeschiedenis een titel hebben gewonnen. Het lijkt me niet logisch, om het nog maar even gematigd te zeggen, om over de kans daarop te beginnen als je net twee toernooien hebt gemist.

Nee, ik zei niet dat we eerst maar op dat EK moeten komen. Groepshoofd in een poule van vijf waarvan er twee naar het toernooi gaan – dat moet, opgekrabbeld en wel, lukken. Niemand praat me uit het hoofd dat we met Ronald Koeman als bondscoach wel op die twee toernooien waren geweest, en nu heeft hij talenten en wat gegroeide spelers om ­stapjes voorwaarts mee te zetten.

Hollandse dogma's

Dat is een mooi proces. Een ploeg in opbouw die zich moet vastbijten in wat sport, competitie, inhoudt: je meten met je ­tegenstander. Een pragmatische coach, al meer dan dertig jaar (sinds hij Ajax verliet) verschoond van de Hollandse dogma’s, die kijkt naar zijn plussen en minnen én naar die van de tegenstander. Proberen het een de doorslag te laten geven en niet het ander. Soms lukt het, soms niet.

Ik ben positief over dit Oranje, vind ik. Maar dat is niet genoeg. Wel misschien voor u, lezer, u mag en zal ik niet onderschatten. Het is niet genoeg voor het ­wereldje om mij heen.

Daarin is Frenkie de Jong, het talent op het middenveld, al vergeleken met Cruijff. Nee, er werd niet gezegd dat hij een nieuwe Cruijff is, wel dat hij in zijn ­manier van bewegen en kijken aan Cruijff doet denken. Niet veel minder ongerijmd en even not done: geen voetballer mogen we ooit belasten met deze vergelijking, in welke vorm dan ook.

Broos middenveld

Aan de tafel van Fox was de stelling dat een fitte Davy Pröpper het middenveld van Oranje nog beter maakt – dat ‘nog’ ook. Mijn eerste gedachte is dan: hoe bedenk je het? Mijn buurman zag het helemaal zitten: Pröpper (een sierlijke, trage balspeler, vind ik) moet erbij voor als Frenkie de Jong door de tegenstander wordt lamgelegd. (Dat inzicht groeit dus al wel, dat dat kan gebeuren – zoals het tegen Frankrijk, voor rust, en tegen Duitsland gebeurde.)

Zeggen dat dat wel broos is, die twee op het middenveld, is maar gezeur. We moeten en kunnen weer domineren – nu alweer dat Nederlandse voetbalwoord. Het zou raar zijn als landenploegen, die weinig samen kunnen trainen, in een ver ontwikkelde sport met daardoor kleinere verschillen nog echt kunnen domineren. De wereldkampioen, Frankrijk, wil het al niet. Maar wij zijn net opgekrabbeld en we moeten Europa en straks de wereld domineren.

De ontspanning van Frenkie de Jong

Ik wil een verschil onder de oppervlakte benoemen, naast de vele erboven. De ontspanning van Frenkie de Jong wordt bezongen, hij voetbalt met een lach. Cruijff, die zoveel kon, was altijd gespannen. Hij was een nerveus type. Hij praatte en wees ook ­zoveel in het veld (ja, ook al op de leeftijd van Frenkie de Jong) uit gespannenheid, zei hij eens.

Spanning of ontspanning, vraag ik retorisch, waaraan is meer behoefte als er iets moet veranderen, na een minuut of tien al in Duitsland-Nederland?

Ronald Koeman is er ook altijd zo een geweest die spanning in handelen kon omzetten. Hij zal nu het stuur recht houden, nu eens na een plus, dan weer na een min. Hij won ooit die ene titel en daarna niet meer, met spelers die beter waren dan die van nu,­ ­sommige veel beter.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle columns in zijn dossier.

Lees ook:

Het beeld van Oranje is alweer bijgesteld

Bondscoach Ronald Koeman kreeg in Gelsenkirchen het beste wat hij zich kon wensen. Hij kan volk en spelers onder de neus wrijven dat en waarom Oranje nog niet zo goed is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden