Oranje in kwartfinale uitgeschakeld

Team Oranje is bij het toernooi om de Governor's Cup, een sterk bezet toernooi in Jakarta, blijven steken in de kwartfinale. Bakkeren-Bertens en Muller-De Wijs wonnen hun poule (er waren twee poules van tien teams, de eerste vier gingen door naar de kwartfinale) met overmacht. Hun eerste plaats gaf Oranje het recht een tegenstander te kiezen uit de nummers twee tot en met vier van de andere poule. Ze kozen de seniors van Indonesië, wat compleet verkeerd uitpakte. In dit team zaten onder meer de geslepen oud-internationals Henky Lasut en Eddy Manoppo, die swings kunnen toveren uit de saaist denkbare spellen.

Ook Zweden, de uiteindelijke winnaars, hadden de grootst mogelijke moeite om in de halve finale de Indonesiërs van het lijf te houden.

Oranje begon goed aan de wedstrijd. Op het tweede spel werd deze dreun uitgedeeld (zie diagram 1). In de open kamer gebeurde er niets bijzonders:

Na een sterke 1-opening van Manoppo, bemoeide Bakkeren-Bertens zich niet met het bieden en gingen NZ vredig 3SA spelen, dat met een overslag gemaakt werd.

Aan de andere tafel een overactieve OW:

Ook hier een sterke 1-opening. West volgde 1SA, dat een tweekleurenspel aangeeft met de 'puntige kleuren' (+) óf de 'ronde kleuren' (+). Omdat west in eerste instantie in 2 bleef zitten (hij had beter direct 2 kunnen bieden om zijn intenties duidelijk te maken), dacht Munawar dat zijn partner de ronde kleuren had en besloot daarom om 4 uit te gaan nemen met 5. Dat was natuurlijk niet de bedoeling van west, die vervolgens toch maar besloot weg te lopen naar 5, maar ook dat ontsnapte niet aan een doublet van noord.

De verdediging was genadeloos: noord kwam uit met harten voor de boer van zuid, die een kleine ruiten na speelde voor de heer van noord, ruiten na voor de aas en ruiten na. Hierna konden NZ de klaveren een rondje duiken en was de dummy 'overleden'. De leider kwam derhalve niet verder dan drie troefslagen en een klaverenslag, zeven down!

Denkt u niet dat de Indonesiërs snel uit het veld geslagen zijn, ze accepteren zonder moeite dit soort 'bedrijfsongevalletjes' als onderdeel van hun risicovolle spel. Even later pakten ze de punten op dit spel terug (diagram 2):

Ook hier waren de Indonesiërs actiever dan de Oranjemannen en deze keer terecht. Muller-De Wijs lieten OW 4 spelen, maar Lasut-Manoppo aan de andere tafel stelden Bakkeren-Bertens voor een lastige keuze door 4 te bieden. Bertens ging overboord, hij bood nog 5, dat gedoubleerd één down werd gespeeld. Arwin-Munawar maakten 4 aan de andere tafel. Bakkeren-Bertens hebben de naam om hun tegenstanders op te pakken in een deelscore. Op dit spel ging het mis (zie diagram 3):

Na zijn initiële pas hield Bertens de bieding open met een informatiedoublet op de 3-opening van zuid. Bakkeren vond zijn hand wel geschikt om tegen te gaan spelen en liet het doublet staan. Met dit zitsel kon 3 niet down. Na een ruitenstart voor de heer en ruiten na, maakte de leider zelfs een overslag.

Aan de andere tafel zag De Wijs meer in zijn noordkaart dan Lasut:

De Wijs probeerde een scherpe 4. Hoewel het niet eens onaardig zat, had 4 na de opgelegde ruitenstart geen enkele kans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden