Oranje heeft Brazilië in vizier

Roemenen met ruime cijfers geklopt Jong en oud voldoen aan wensen Van Gaal

roemenië 1 - nederland 4

Slagvaardig en efficiënt, in aanvallend opzicht dan, kon het nieuwe Oranje gisteravond al een forse stap zetten op de al voor een steeds groter deel geplaveide route naar het WK 2014 in Brazilië. In Boekarest kon een positieve tussenrapportage worden opgemaakt van de hervormingen van bondscoach Van Gaal, aan wiens wensen in grote mate werd voldaan - door nieuwkomers én afgezanten van de oudere generatie.

Met wéér riante cijfers, 1-4 nu tegen het weldra verbrokkelde Roemenië, sloot Oranje het eerste deel van het in maart pas weer te hervatten kwalificatietoernooi af als afgetekende koploper. Het had opnieuw niet tegengezeten, maar óók had zich progressie afgetekend, in organisatorisch opzicht op het belangwekkende middenveld vooral. Voor Van Gaal gloort na zijn mislukte eerste periode nu een even gladde plaatsingsreeks als die onder zijn voorgangers Van Marwijk en Van Basten.

In de volle National Arena van Boekarest was een zoete avond voor Van Gaal al binnen het eerste half uur ingeluid door, evenals in het vorige uitduel met Hongarije, doelpunten van spelers die voor zijn renovatie model mogen staan. Het uiteindelijk niet veel meer dan ongecoördineerde enthousiasme van de Roemenen was vroeg gesmoord door een curieuze treffer van Lens, die de bal nota bene vanaf de rand van het strafschopgebied pardoes hoog naar de verste hoek kopte (0-1).

Het was onder Van Gaal al het derde doelpunt van de soepele vervanger van Robben. Later liep Martins Indi de bal na een vrije trap van Van der Vaart in het doel (0-2), de door Van Gaal nadrukkelijk naar voren geschoven jonge verdediger, die in Hongarije na een indraaiende trap op enigszins identieke wijze had gescoord, zij het toen met het hoofd. Kort voor de pauze had Oranje baat bij de snelheid van Narsingh, aan wie Tamas slechts onbeholpen kon gaan hangen. Van der Vaart benutte de strafschop en zorgde weer voor een rustgevende marge (1-3).

Even tevoren had spits Marica plots al te makkelijk door het Nederlandse defensiecentrum kunnen lopen (1-2). Het mocht een vingerwijzing heten voor de kwetsbaarheid van Oranje's defensie, vooral in het hart. Torje had de bal al vroeg op de lat geschoten uit een vrije trap na een slordigheid van Heitinga, en kort na de openingstreffer had Vlaar geen vat gehad op Grozav, die adequaat door doelman Stekelenburg werd gestuit.

Van Gaal zal de missertjes ongetwijfeld hebben genoteerd, maar doorslaggevend konden ze niet zijn door zijn gedegen strategie in andere geledingen. In het hart van het middenveld had hij De Jong gehandhaafd. Daarmee gaf Van Gaal vooral aan dat hij in zijn soms vergaande omwentelingen aan oude waarden niet voorbij wil gaan, en dat betaalde zich gisteren uit. De Jong speelde sterk als controleur en stutte daarmee het bouwwerk van Oranje, waarin ook de jeugdige backs Van Rhijn en Martins Indi zich alleszins verdienstelijk weerden.

Zo konden allengs meer parallellen worden getrokken met het duel van vorige maand in Hongarije, waarin ook jong en oud(er) een waardevolle bijdrage hadden kunnen leveren. Nu was er naast De Jong ook bevrediging voor Van der Vaart, en uiteindelijk kon ook de lang verscholen Van Persie na een uitbraak een doelpuntje meepikken (1-4). Zo komt de oudere lichting nog voldoende aan zijn trekken, wat niet onbelangrijk kan blijken in het proces van Van Gaal. Dat Oranje na rust evenals de ondoelmatige Roemenen verder weinig had kunnen uitrichten, kon niet deren - met de flatteuze cijfers in Boekarest en in de comfortabele totaalscore.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden