Oranje, gele en paarse takken

Een saaie tuin in de winter is niet nodig. Geen bloemen? Toch kleur, maar dan van takken.

'Weet je dat je maar zes maanden van het jaar blad hebt?" vraagt Sietske Metz van Kwekerij Arborealis. "En die andere zes maanden van november tot april wil je toch ook iets zien in de tuin." In haar kwekerij in Wilhelminaoord houdt ze elk jaar in februari wintertuindagen om te laten zien dat je ook in de winter kleur in de tuin kunt hebben. Die kleur is dan afkomstig van struiken en bomen, want de kwekerij heet niet voor niets arborealis (arbor betekent boom), en er worden houtachtige gewassen gekweekt.

Bomen en struiken zijn houtachtig, zij laten al dan niet hun bladeren vallen en hun houtige stammen en takken blijven 's winters staan. Op een grauwe winterdag versieren kornoeljes, wilgen en bramen de tuin met kleurige takken. Niet alle soorten en cultivars zijn daarvoor geschikt, je moet wel een goede keuze maken en snoeien is verplicht om een mooie wintertint te krijgen. Eenjarige takken zijn het mooiste van kleur. De beste snoeitijd is half april, net voordat ze in blad komen. Je hoeft niet voorzichtig te zijn en kunt ze tot de grond terugsnoeien. Het is ook mogelijk de takken op verschillende hoogten te snoeien zodat je kleine knotwilgjes krijgt of knotkornoeljes.

In Engeland, het luilekkerland voor tuinliefhebbers, is zo'n jaar of tien geleden een trend ontstaan om tuinen aan te leggen die ook in de winter het bezoeken waard zijn. Bij Anglesey Abbey, een tuin van de National Trust, is een van de mooiste winter gardens te vinden. Mensen die nog wat huiverig zijn van kleurige takken lopen hier watertandend rond. Hier zie je prachtige combinaties: kornoeljes met felgekleurde takken, de zilver berijpte sierbraam. Groenblijvende Viburnum, Mahonia en Sarcococca vormen een stevige achtergrond voor alle kleuren. Bloeiende toverhazelaar zorgt voor gele en oranje bloemen en alle struiken en bomen die in deze wintertuin aan weerszijden van het slingerpad staan hebben iets 'winters': mooie schors, gekleurde takken of geurende bloemen. De bodem is bedekt met kleine bolgewasjes en tussen de rode en gele kornoeljetakken verschijnen de witte sneeuwklokjes.

De allermooiste stam heeft de zilverberk Betula utilis var. jacquemontii. Bij Anglesey Abbey staat een groep van deze bomen tegen een achtergrond van groene taxus. Het donkerpaarse blad van Bergenia purpurascens aan hun voeten laat de witte stammen nog eens extra mooi uitkomen. Tuinlieden houden de stammen schoon met Biotex, waardoor ze er nog smettelozer wit uitzien. Sommige mensen gaan wel erg ver.

Welke kleur?
De allermooiste kornoelje vindt Sietske Metz van Kwekerij Arborealis Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' met vlammend oranje-gele takken. Ze vertelt dat ze eens een hele rij van deze kleurige struiken zag, voor een blauw geverfde muur geplant. "Mooi!" De takken van Cornus sanguinea 'Magic Flame' zijn zo mogelijk nog feller oranje van kleur en hebben als extraatje het in de herfst goudgeel verkleurende blad. Wie meer van rode takken houdt kan de bekende Cornus alba 'Sibirica' planten of Cornus alba 'Ivory' met groen-wit blad en warmrode takken of Cornus alba 'Siberian Pearls' met tegelijkertijd wijnrode takken en witte bessen. Cornus stolonifera 'Sunshine' heeft gele takken en Cornus stolonifera 'Flaviramea' groengele.

Wilgen zijn weer een ander verhaal. Over het algemeen groeien wilgen wat wilder en worden groter, maar er zijn uitzonderingen zoals Salix irrorata die niet hoger dan 1.20 meter wordt en purperkleurige berijpte takken heeft. Salix gracilistyla 'Melanostachys' is een bijzonder wilgje dat niet hoger wordt dan 1 meter en in het voorjaar zwarte katjes krijgt.

Behalve de kornoelje en de wilg is er ook bij de sierbraam mooie winterkleur te vinden. Rubus biflorus bijvoorbeeld, heeft mooie zilvergrijs berijpte takken. Maar vergis je niet, het blijft een braam en de struik kan behoorlijke uitlopers maken.

Bomen die mooi zijn in de winter hebben dat meestal te danken aan hun bast, maar soms ook aan de takken of knoppen zoals de linde, Tilia cordata 'Winter Orange' die oranje takken heeft met rode knoppen. Twee mooie "winteresdoorns" zijn Acer davidii een klein boompje met een mooie streepjesbast en Acer negundo 'Winter Lightning' met gele takken. Deze esdoorn wordt uiteindelijk maar 4 tot 5 meter hoog. Het is eerder een grote struik dan een kleine boom. Pas op met het snoeien van esdoorns. Zij mogen tot de kortste dag gesnoeid worden, doe je het daarna dan is de sapstroom alweer op gang en gaan ze 'bloeden'.

Kwekerij Arborealis is gespecialiseerd in houtige gewassen. In het tweede weekend van februari worden de wintertuindagen gehouden.

Meer info: www.arborealis.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden