oranje / Er staat één motoragent in de Chemin Beau-Rivage

Het basiskamp van Oranje ligt in Lausanne, aan de oevers van het meer van Genève. Evenals twee jaar geleden, bij het WK 2006, is de hectiek van een groot toernooi er ver weg. Dag 1: ‘1 doel, 1 gevoel, samen zijn we oranje’, staat er op de bus.

Henk Hoijtink

Het Beau-Rivage Palace is trots op zichzelf, daaraan valt niet te ontkomen. ‘One of the leading hotels of the world’, staat er op de boog boven de entree en daaronder stralen vijf sterren. Met kamerprijzen van 290 tot 2424 euro zal het ook gerust wat zijn, dit hotel van Oranje, en toch valt de directe omgeving op deze vroege dinsdagavond een beetje tegen.

Wat vóór Beau-Rivage Palace ligt, moet het Place du Port zijn. Een wat al te weidse benaming voor een klein pleintje dat veel meer dan een Mercedes Benz-garage, dat dan weer wel, niet te bieden heeft. Een protserige witte bak wordt in de aanbieding gedaan: 49.900 Zwitserse francs, 27 à 28.000 euro – niet van de grandeur toch die je hier zou verwachten.

Er is alle tijd, gelegenheid en ruimte om het ‘plein’ op deze wijze in je op te nemen. Het Nederlands elftal, eerder geland op Genève, is in aantocht, maar dat brengt hier niet bepaald opwinding teweeg. Twee jaar geleden liep het pleintje voor het Oranje-hotel van toen in Hinterzarten nog vol, en boven het dorp cirkelde zowaar een helikopter. Nu staat er één motoragent in de Chemin Beau-Rivage. Hij heeft niets te doen.

Een vrouw vraagt wat er staat te gebeuren, terwijl haar dochter kleinkind en kinderwagen uit de auto laadt. Komt het dutch team? Ze lijkt te denken dat het om het Duitse team gaat. Niet? Ze draait zich om en het drietal wandelt in de andere richting weg. Er staat wel een jongetje met een blauw shirt: Ballack, nummer 13.

Even over half acht komt de bus in zicht, mét slogan: 1 doel, 1 gevoel, samen zijn we oranje. In het Engels: One mission, one sensation, one orange nation. Twee jaar geleden stond erop: Oranje, op weg naar goud. Was bondscoach Van Basten toen verre van gelukkig mee. Met de nieuwe tekst kan hij leven – het zou een Van Basten-oneliner kunnen zijn. Maar het verhaal is dan weer niet zo mooi dat de koerswijziging naar een rustiger motto door de coach is afgedwongen. Hij heeft er niets mee te maken gehad. De teksten zijn bedacht door winnaars van een Uefa-prijsvraag – meer zit er niet achter.

Om 19.38 uur betreedt Boulahrouz het Beau-Rivage Palace als laatste international. Daarna keerde de rust terug aan de Chemin Beau-Rivage, zou dan de slotzin van een stukje als dit moeten zijn – ware het niet dat het er al deze hele avond rustig was geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden