Oranje dolt met Spaanse vrouwen

Op de automatische piloot heeft Nederland het eerste deel van het EK in het Kroatische Pula afgesloten. Na de veredelde training tegen Spanje (3-0) strijden de volleybalsters vanaf morgen in Zagreb om de plaatsen vijf tot en met acht. Twee jaar geleden eindigde Oranje in Duitsland nog als vierde.

door Fred Buddenberg

In het laatste groepsduel hoefde Nederland zich niet bovenmatig in te spannen. De Spaanse vrouwen, debuterend op een EK, waren niet bij machte om de ploeg van Avital Selinger serieus tegenstand te bieden. Voor hen eindigde het toernooi in een deceptie, met vijf nederlagen en slechts één setje winst -gek genoeg wel tegen Rusland.

Nederland dolde met de Spaanse vrouwen. In de tweede set werd pas gas gegeven toen er een achterstand van 9-16 op het scorebord stond. ,,Op de momenten dat wij wat druk gaven, kregen zij spoken in het hoofd", zei Selinger. Zijn speelsters waren op alle fronten superieur aan hun opponenten, zonder tot een hoog niveau te komen. Ze wisten dat ze zouden winnen en deden niet meer dan hoognodig was.

,,Persoonlijk ben ik hier geen fan van", erkende Selinger. Maar dit keer telde vooral de winst (25-23, 25-20 en 25-22), want ook de bondscoach realiseerde zich dat er voor zijn team tegen Spanje geen eer viel te behalen. In het jaar voordat hij in Nederland aan de slag ging, was hij werkzaam bij Tenerife. Met succes, de club won de nationale titel, de Spaanse beker en de Champions League.

In dat oppermachtige team was de invloed van Spaanse speelsters echter nihil. Alleen de libero van het nationale team, Lopez Arroyo, had een basisplaats bij Tenerife, de club van Oranje's aanvoerster Ingrid Visser. De enorme inbreng van buitenlanders heeft een nadelig effect op de kracht van het Spaanse team. Eigen talenten krijgen minder kans bij de topclubs en worden daardoor geremd in hun ontwikkeling.

Deze Spaanse ploeg had niets te zoeken op het EK, dat met ingang van 2007 wordt uitgebreid. Niet twaalf, maar zestien landen strijden over twee jaar in België en Luxemburg om de titel. De Europese bond CEV wil het EK met die schaalvergroting meer impact geven. Het is echter zeer de vraag of die uitbreiding ook meer kwaliteit genereert.

Selinger kon gisteren geen vier landen noemen die een sportieve aanwinst zouden betekenen voor het Europees kampioenschap. In zijn opsomming kwam hij tot Oekraïne, Tsjechië en België, dat over twee jaar als gastland zeker is van deelname. Luxemburg heeft zijn plaats ter beschikking gesteld. De bond uit het Groothertogdom kan geen volwaardige ploeg op de been brengen.

,,Aan de ene kant is het goed dat de betrokkenheid van landen groter wordt, aan de andere kant moeten we oppassen dat het niet ten koste gaat van het niveau", meende Selinger, ,,dat zie je ook een beetje bij het voetbal."

Voor de ontwikkeling van het volleybal vond Selinger het wel een goede zaak dat meer landen in aanraking komen met topvolleybal. Mede om die reden nodigde de Nederlandse volleybalbond eind vorig jaar Engeland uit.

,,De olifanten zullen het knap lastig vinden als al die muskieten mee gaan doen", zei Selinger, die aan deze one-liner onmiddellijk toevoegde dat hij Nederland niet tot de olifanten rekent. ,,Maar de wereld respecteert wel ons spel, onze benadering en ons niveau. Dat kun je zien aan de blijdschap van de teams die van ons hebben gewonnen", aldus de bondscoach.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden