Oranje-coalitie op winst in Oekraïne

De parlementsverkiezingen in Oekraïne zijn uitgelopen op een nek-aan-nekrace. Volgens exit-polls haalt de ’Oranje-coalitie’ een nipte meerderheid. Of het van regeren komt is de vraag.

Jelle Brandt Corstius en Kiev

Volgens verschillende onafhankelijke peilingen na het sluiten van de stembussen halen de twee pro-westerse partijen van Julia Timosjenko en Viktor Joesjtsjenko samen rond de 45 procent, mogelijk net genoeg om een meerderheid in het parlement te halen.

Vooral Timosjenko deed het goed. Zij haalt met haar partij ruim 30 procent van de stemmen, een verbetering van bijna 10 procent. De partij van president Joestsjenko blijft met nog geen 15 procent ver achter. Hun rivaal, de pro-Russische Viktor Janoekovitsj, komt met zijn Regiopartij tot ongeveer 39 procent van de stemmen.

Pas afgelopen vrijdag maakte Timosjenko bekend dat ze een coalitie wil vormen met Ons Oekraïne van Joesjtsjenko. De twee politici, voorlieden tijdens de Oranjerevolutie van drie jaar geleden, willen het samen toch nog een keer proberen. De afgelopen jaren hebben ze vooral veel ruzie met elkaar gemaakt.

Het is ook de vraag of dit niet tot nog meer problemen zal leiden. Janoekovitsj heeft al aangekondigd dat als zijn Regiopartij als grootste uit de bus zou komen, hij elke poging voor een ’Oranje-coalitie’ zal torpederen. Zo is hij niet van plan zijn positie als premier op te geven, wat hij eigenlijk wel hoort te doen in dit scenario. Hij zou plaats moeten maken voor Timosjenko, die dan voor de tweede keer premier wordt.

Het Oekraïense volk zelf was misschien nog wel de moeilijkste tegenstander voor de politieke partijen. De meeste kiezers zijn teleurgesteld en moe van het voortdurende gevecht tussen de verschillende partijen. Sinds de Oranjerevolutie wordt het land geregeerd door wankele coalities, met partijen die vooral elkaar bestrijden.

Ondanks de politieke moeheid trokken de twee grootste partijen afgelopen vrijdag op de laatste campagnedag veel mensen. Op het Maidan-plein hield de pro-Russische Viktor Janoekovitsj een toespraak, opvallend genoeg in het Oekraïens. Precies op dit plein begon in december 2004 de Oranjerevolutie, die een nederlaag inluidde voor Janoekovitsj.

Het was echter de vraag of de mensen kwamen voor zijn speech, waarin hij hamerde op stabiliteit, of de optredens van popartiesten en de spetterende vuurwerkshow.

Hoger in de heuvels, met de Sint-Sofia kathedraal op de achtergrond, hield rivaal Julia Timosjenko een ingetogener bijeenkomst. Zij werd geflankeerd door twee enorme kaarsen en de tekst: ’Een gebed voor Oekraïne’. Haar belofte: na de verkiezingen zullen de roerige tijden eindigen.

Het politieke tumult drong niet door tot het gloednieuwe entertainmentcentrum ’Ultramarijn’, waar massa’s jonge Oekraïners de aanvang van het weekend vierden. Het centrum zelf, en de drukte erbinnen zijn een goed voorbeeld van de snelle economische groei die het land doormaakt, ondanks de politieke instabiliteit. Een jongen heft zijn wodkaglas en roept „Laten we er een drinken op het eind van de politieke campagnes. Dat we voorlopig van ze af zijn!,” wat met luid gejuich en geproost wordt begroet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden