Oranje begint nu aan het serieuze werk

Hoe staat het Nederlands elftal er voor na een aangenaam trainingskamp in Zwitserland?

HENK HOIJTINK | LAUSANNE

Na het gisteren afgesloten trainingskamp in Lausanne wordt de EK-campagne van Oranje vanavond vervolgd met de eerste oefeninterland, in Amsterdam tegen Bulgarije. Een terugblik in vier thema's op een gerieflijke week in Zwitserland. Kan er al iets van een WK-gevoel zijn, en hoe staan de haantjes er voor?

De bondscoach
Bert van Marwijk logeerde voor het eerst in het weelderige Beau-Rivage Palace, en hij stond voor het eerst op het kortgeschoren gazon van het Stade Juan-Antonio Samaranch, het in de historie van Oranje al vertrouwde trainingsveld. "Het was een serieus trainingskamp", sprak de bondscoach op de afsluitende dag. "Het veld was prima en het weer werd uitstekend. We hebben goed kunnen werken, en daar gaat het om."

Of het WK-gevoel er al kon worden hervonden, is een ander verhaal - gesteld al dat zoiets mogelijk zou zijn. "Ik heb wel het idee dat iedereen beseft waarom we hier zijn", zei Van Marwijk gisteren. "Maar dat lijkt me ook logisch." Die nuchtere relativering was heel erg des Van Marwijks. Interessantdoenerij over dit soort ongrijpbare aspecten is aan hem niet besteed. "De groep is mentaal gegroeid, nu ze weten wat er op een WK gebeurt. Maar dat kan ook gevaarlijk zijn. Je moet oppassen: het kan juist tot verslapping leiden."

Of de kerngroep beter is dan twee jaar geleden, tijdens het WK in Zuid-Afrika, wordt hem gevraagd. Of hij drukker is als bondscoach die een verloren WK-finale achter de rug heeft en die dus die teleurstelling in nieuwe motivatie moet zien om te zetten, is een andere vraag. Dan haalt Bert van Marwijk de schouders op. Wie zal het zeggen? Wanneer gaat een ploeg vooruit, wanneer achteruit? Daar kan hij wel een gewichtige verhandeling over houden, maar van holle praat houdt hij niet. En de avond tevoren was hij tot half elf bezig geweest. Waarmee weet hij al niet eens meer. Maar of hij daarmee drukker is? Over zulke dingen denkt hij niet na, onze bondscoach.

De nieuwelingen
Jetro Willems, de 18-jarige nieuwkomer, maakte donderdag op de training een fraai doelpunt. Hij was met de bal aan de voet opgestoomd en kwam in de volle drukte terecht. Balverlies leek onvermijdelijk. Een verdediger toch slechts en zo jong dan ook - het was aannemelijk dat hij hierin geen gat meer zou zien, en niemand zou het hem kwalijk nemen. Zo raken verdedigers ballen kwijt, omdat ze nu eenmaal de behendigste voetballers niet zijn.

Maar Jetro Willems raakte de bal niet kwijt. Op het moment dat het net van de verdedigers van de andere ploeg zich om hem leek te sluiten, sleepte hij de bal onder de zool van de linkervoet uit de drukte om meteen met rechts uit te halen. De bal vloog naar de bovenhoek. Onder applaus en kreten van bewondering liep de tiener met een onderdrukte glimlach terug naar zijn eigen helft.

"Als je op die leeftijd in zo'n scherpe partij op het laatste moment zoveel overzicht behoudt, zegt dat wel wat", sprak bondscoach Van Marwijk een dag later. "Of hij er nu al helemaal klaar voor is, is moeilijk te zeggen. Maar hij laat zich niet gek maken. Hij laat zijn voeten spreken."

Nee, het is moeilijk voorstelbaar dat hij tot de vier afvallers behoort - als de enige specialistische linksback in de selectie, met concurrentie van een kwetsbare dertiger, Bouma, en misschien twee middenvelders, Anita en Schaars. Voor Adam Maher, de tweede 18-jarige, is het lastiger in de sterkst bezette zone van Oranje, het offensieve middenveld. Wesley Sneijder heeft hem goedkeurend bekeken, maar in de laatste dagen in Lausanne kon hij zich niet al te veel meer laten gelden. Van Marwijk, waarschijnlijk bewust iets korter van stof: "Een zeer talentvolle speler. Hij heeft het goed gedaan."

De haantjes
Wesley Sneijder stapte in Lausanne met bravoure in het rond. De mouwtjes van zijn trainingsshirt waren steevast tot boven zijn tatoeages opgerold en gisteren betrad hij de interviewruimte voor de gebruikelijke gesprekjes met een stoere pet op het hoofd. Voor de tv-camera's nam hij 'm even af, maar later - aan tafel bij de schrijvende pers - had hij 'm weer op. Het mannetje praatte honderduit, zoals hij dat meestal wel doet. Wat hij na de eerste training in Zwitserland al bezwerend had verkondigd, wilde hij best nog wel even herhalen: dat hij dit seizoen bij Internazionale misschien dan wel niet zo veel had gespeeld, maar dat hij fit was en gretig. Hij vertelde zelfs dat hij zich jonger voelde dan pakweg een jaar geleden, toen hij zich toch wat ouder was gaan voelen, en dat ze hem twee maanden in een trainingskamp als dit konden stoppen.

Sneijder wil vlammen - dat mag duidelijk zijn. Maar of het kan, na zo'n seizoen, en of hij niet vooral zichzelf moed inspreekt, zal blijken. En dan is de volgende vraag nog of het kan in samenwerking met de andere haantjes van Oranje. Sneijder is het enige haantje dat vooralsnog zijn intenties heeft kunnen uitspreken. Arjen Robben arriveerde gisteren pas in het kamp van Oranje en Robin van Persie is er al wel, maar hij spreekt vooralsnog niet omdat hij vragen over zijn vage toekomst bij Arsenal uit de weg wil gaan.

Tijdens het WK 2010 lukte het niet met hem in de spits, en trok Sneijder alle aandacht. Vraag aan Sneijder: als het nu andersom zou zijn, zou hij zich dan kunnen opofferen? Antwoord: "Daar ga ik niet van uit."

De oefenwedstrijden
Vanavond speelt Oranje de eerste officiële oefeninterland voor het EK, in Amsterdam tegen Bulgarije. Vóór het vertrek naar het basiskamp voor het EK in het Poolse Krakau wachten er daarna nog twee, woensdag in Rotterdam tegen Slowakije en volgende week zaterdag weer in Amsterdam tegen Noord-Ierland. Het zijn niet bepaald zware tegenstanders die zijn uitgezocht. Op de laatste ranglijst van de wereldvoetbalbond Fifa bezet Bulgarije de 96ste plaats, Slowakije de 34ste en Noord-Ierland de 100ste. En dan te bedenken dat Oranje, zelf enigszins afgezakt naar de vierde positie, in de groepsfase van het EK louter tegenstanders uit de mondiale toptien treft: achtereenvolgens de nummers tien (Denemarken), twee (Duitsland) en vijf (Portugal).

Anderzijds zouden zo met nog niet de grootste weerstand de contouren van het EK-team zich kunnen aftekenen. Tijd voor al te veel wisselingen gunt Van Marwijk zich niet meer - als die er al zou zijn. De omstandigheden mochten uitstekend zijn geweest in Lausanne, zoveel praktisch nut mag er ook weer niet aan worden toegekend, legde Van Marwijk gisteren uit. "Wat je in trainingen kunt doen, is toch weer beperkt", zei hij. "Je hebt wedstrijden nodig om je formatie werkelijk te kunnen uittesten."

De tijd dringt dan toch al dermate dat Robben ondanks zijn late rentree vanavond al als invaller binnen de lijnen mag worden verwacht. Daarna zal ook Afellay, die zich na clubverplichtingen bij Barcelona maandag meldt, zo snel mogelijk zijn plaats moeten vinden. "De wedstrijd tegen Bulgarije is uiteindelijk al belangrijk voor de formatie", zei Van Marwijk, die niet van plan is gaandeweg nog tal van wisselspelers op te roepen. Het wordt serieuzer, na een gerieflijke week in Zwitserland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden