OR Rijksmuseum afgetreden

De ondernemingsraad van het Amsterdamse Rijksmuseum is collectief afgetreden. De raad meent nauwelijks nog invloed te kunnen uitoefenen op het beleid van museumdirecteur Ronald de Leeuw. Het aftreden is het voorlopige dieptepunt in een langer lopend verschil van mening over de herstructurering van het museum.

De werksfeer stond op scherp sinds september vorig jaar, toen OR en directie hevig botsten. De directe aanleiding daartoe was de reorganisatie die De Leeuw tot eind vorig jaar doorvoerde. Sinds zijn aantreden op 1 december 1996, zijn er vijftien werknemers vertrokken. Volgens de directie ging het daarbij grotendeels om een natuurlijk verloop. De OR meent echter dat Ronald de Leeuw en zijn zakelijk directeur Dierik Elders, die over de personeelszaken gaat, een brute en stelselmatige schoonmaakactie hielden.

In een verklaring meldt Pieter de Dreu, voorzitter van de ondernemingsraad, dat de museumdirectie medezeggenschap eerder als een 'door de wet opgelegd kwaad' zag, dan als een 'waardevol instrument voor de organisatie'. Niet langer kon de OR zijn werk op een 'volwaardige manier' uitvoeren. In een reactie zegt directeur De Leeuw te begrijpen dat de herstructurering, die negen maanden geleden afliep, nog gevoelig ligt.

Eerder deze week stelde Boris Dittrich, Tweede-Kamerlid van D66, vragen aan staatssecretaris Rick van der Ploeg van cultuur. Hij wilde weten of de honderden miljoenen die het museum de komende jaren van de overheid krijgt voor renovatie en herinrichting, voldoende gewaarborgd zijn en niet aan afvloeiingsregelingen besteed worden. Van der Ploeg vindt de problemen een zaak voor de Raad van toezicht van het museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden