Opzetje voor nette coffeeshops

Niet de politie, maar de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) houdt de coffeeshophouders uit hun slaap. Doodsbang zijn ze voor een Fiod-inval en vooral voor de daarop volgende aanslagen wegens achterstallige belasting- en premiebetalingen. Maar een Haags uitzendbureau heeft daar nu iets op gevonden. Uitzendbureau Your Choice helpt coffeeshops om nette bedrijven te worden, waar de belastinginspecteur en het Gak graag op controle komen.

BIJDRAGEN: WILMA KIESKAMP en CHRISTEL PIEPER

Hagenaar Jelle Koornstra, eigenaar van Your Choice, neemt de verkopers van softdrugs het werk uit handen. Your Choice regelt dat het personeel een legaal arbeidscontract krijgt, betaalt premies, doet de loonadminstratie en vult het belastingformulier in. “Zo maken we er een gezonde business van”, vindt Koornstra, die na het plaatsen van een krantenadvertentie gisteren suf werd gebeld door geïnteresseerden.

In de horeca is het niet ongebruikelijk dat de papieren bedrijfsvoering wordt uitbesteed. Het uitzendbureau neemt ook de werknemers in dienst en verhuurt die weer door aan het bedrijf. Koornstra bedacht dat ook coffeeshops daarbij zijn gebaat. Hij kan zijn potentiële klanten wijzen op het voorbeeld van de Nederwietkweker die onlangs failliet ging, omdat hij twee miljoen aan achterstallige premies en belastingen moest betalen. Omdat de handel in softdrugs formeel verboden is, hebben coffeeshops jarenlang vooral zwarte omzetten gedraaid.

Koornstra heeft inmiddels 'diverse' coffeeshop in zijn klantenbestand. Hij snapt niet dat anderen nog aarzelen om hun bedrijf te professionaliseren. “Alleen de coffeeshophouders die zich als echte ondernemers gedragen en de omschakeling maken, die gaan het redden.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden