'Opzet van de KvK is volstrekt achterhaald'

Stel de gegevens voor iedereen beschikbaar, bepleit oud-Kamerlid

Voor de meeste ondernemers is de Kamer van Koophandel toch vooral een verplicht nummer. Je moet je er nu eenmaal inschrijven voor je een handeltje mag beginnen.

Dat ziet de Kamer van Koophandel zelf anders. Met tv-spotjes en de slogan 'Bron voor ondernemen' wil de organisatie duidelijk maken waar ze voor staat. Behalve het bijhouden van het handelsregister, met gegevens van alle bedrijven in Nederland, en het tegen betaling verstrekken van informatie hieruit, heeft de Kamer van Koophandel ook een adviestaak. In beeld komen allerlei soorten ondernemers - directeuren, bouwvakkers, een zzp'er - die met allerlei vragen bij hen terecht kunnen.

Volgens Arjan El Fassed van Open State Foundation, een stichting die pleit voor open data, zijn de spotjes vooral een poging van de Kamer van Koophandel om haar bestaansrecht te bewijzen. Wat hem betreft is de opzet volstrekt achterhaald. "Ik snap niet waarom ondernemers moeten betalen om zich in te schrijven en dan ook nog eens om er informatie af te halen, terwijl het een publieke dienst is. Hang het handelsregister onder de Belastingdienst, maak inschrijven voor ondernemers gratis, en stel al die data voor iedereen beschikbaar. Derde partijen kunnen daar dan prachtige apps en toepassingen van bouwen, met goede zoekfuncties, waar mensen handig informatie over ondernemers af kunnen halen."

Hetzelfde is onlangs ook gebeurd met reisinformatie over het openbaar vervoer. "De informatie vrijgeven leidt tot innovatie en houdt de overheid scherp", zegt El Fassed.

De Kamer van Koophandel werkt in opdracht van het ministerie van economische zaken, dat onlangs flinke bezuinigingen heeft doorgevoerd. Sinds 2012 heeft het ministerie afgeschaft dat ondernemers jaarlijks een bijdrage moeten betalen om ingeschreven te blijven. In plaats daarvan betaalt iedere ondernemer eenmalig 50 euro om zich in te schrijven. Vorig jaar leed de KvK een verlies van 63 miljoen euro vanwege een grote reorganisatie, waarbij ruim tweeduizend werknemers hun baan kwijt raakten en regiokantoren zijn opgedoekt.

Het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar gestopt om voor elk opgevraagde document geld te vragen. Iedereen heeft er gratis toegang tot de gegevens van drie miljoen bedrijven. Ook de Algemene Rekenkamer adviseerde vorig jaar in een rapport 'Basisregistraties' dat het kabinet gegevens zo veel mogelijk beschikbaar moet stellen. Het ministerie is het vooralsnog niet met El Fassed eens. Een wetsvoorstel is in de maak om de gegevens juist beter te beschermen tegen gebruik door derden, zoals hackers.

El Fassed, oud-Kamerlid voor GroenLinks, vermoedt dat mensen niet op die webseminars en ondernemerspleinen zitten te wachten die de KvK ook nog organiseert. Hoe belangrijk die adviesfunctie is, is voor zover hij weet nooit onderzocht. "Ik denk dat er genoeg andere organisaties zijn die dergelijke algemene informatie bieden."

Een woordvoerder van de KvK wijst er op dat de data uit het Handelsregister wel degelijk 'open' zijn, ze zijn alleen niet gratis. Grote bedrijven als kredietspecialist Graydon maken er tegen betaling gebruik van voor analyses, bijvoorbeeld over faillissementen. "En wat de kritiek op onze informatiefunctie betreft: dat is nu eenmaal de opdracht van het ministerie. Dat is een politiek besluit geweest."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden