Opwinding over verdubbeling van het aantal vogelsoorten
Zo hé! Er zijn meer dan 18.000 vogelsoorten op de wereld! Het bericht, op de valreep van 2016, deed menig vogelaar spontaan naar adem happen. Zoveel? Ja, om precies te zijn: 18.043, meldde het wetenschappelijk tijdschrift Plos One op gezag van dr. George Barrowclough, curator van het Department of Ornithology van het American Museum of Natural History.
De opwinding is begrijpelijk. Merel, mus of meerkoet - hoe bont je het ook maakt, ornithologen schatten het aantal vogelsoorten toto nu toe ergens tussen de 9- en 10.000 soorten. Als dat er op eens twee keer zoveel zijn, is er dus veel werk aan de winkel.
Maar wat is een soort? Barrowclough laakt vooral de traditionele soortenindeling. Een soort is daarbij alleen een soort als mannetje en vrouwtje zich weten voor te planten. "Dat is een achterhaald idee", aldus de wetenschapper.
Barrowclough en zijn collega's keken anders naar tweehonderd bekende vogelsoorten. Ze beoordeelden ze op fysische eigenschappen. Welk verenpak met welk patroon en kleuren hebben ze? Zo bleek het mogelijk gemiddeld twee verschillende 'soorten' voor elk van de tweehonderd onderzochte vogels vast te stellen. Soorten met duidelijk andere evolutionaire achtergrond. Die gedachte werkten ze uit en na veel statistisch gecijfer kwamen uiteindelijk 18.043 vogelsoorten uit de computer rollen.
Voor alle gestresste vogelliefhebbers die nu al de veldkijkers uit het foedraal hebben gehaald: Barrowclough cs zijn niet van plan opeens nieuwe namen te introduceren. Hun studie geeft vooral aan wat de toekomst van de soortenleer zou moeten zijn.
En zo blijft een kraai, waar die ook vandaan komt, toch vooral een kraai.
undefined