Opwinding na bedelbrief voor Alzheimer

De Alzheimerkaart (Trouw) Beeld
De Alzheimerkaart (Trouw)

Een ludieke campagne om geld op te halen voor onderzoek naar Alzheimer heeft een averechts effect gehad.

De 84-jarige moeder van Niek Koning kreeg afgelopen week een vakantiekaartje in de bus met op de voorkant een fleurig bloemenveld en grazende koeien in Alpenweiden: ’Grüsse aus Heimalzer’. Op de achterkant een handgeschreven tekst van ene Arno en Dinie, die aankondigden dat ze komende zaterdag bij haar langs komen om Nelson, de poes, weer mee naar huis te nemen.

Wie Arno en Dinie waren, was mevrouw Koning een raadsel, maar de kaart was wel persoonlijk aan haar geadresseerd. „Alles klopte, haar naam, haar adres”, zegt haar zoon. „Ze was volkomen overstuur. Haar bankrekening is onlangs misbruikt en daarvan hebben we aangifte gedaan. Mijn moeder dacht dat diezelfde lieden nu bij haar aan de deur zouden komen.”

Twee dagen na de ansichtkaart plofte er een brief van de Leidse hoogleraar medische farmacologie Ronald de Kloet op de deurmat van mevrouw Koning. De Kloet is voorzitter van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) uit Maastricht, een organisatie die wetenschappelijke studies naar Alzheimer financiert.

Het was een bedelbrief. Met de raadselachtige ansichtkaart wilde de ISAO haar donateurs laten voelen wat patiënten met Alzheimer dagelijks meemaken, zo bleek uit de brief: „Vervreemding. Toen u de kaart ontving, onderging u even het gevoel dat mensen met de ziekte van Alzheimer dagelijks ervaren.” In de brief vroeg professor De Kloet mevrouw Koning om een gift.

Bij de organisatie in Maastricht zijn inmiddels al tientallen klachten binnengekomen, veelal van ouderen. In enkele gevallen kwamen de klachten zelfs via de politie, nadat geadresseerden in paniek om hulp hadden gevraagd.

„We zijn erg geschrokken”, aldus woordvoerster Nicoline Wisse Smit. „Dit was natuurlijk nooit de bedoeling. Er zijn verdrietige, verwarde reacties binnengekomen. We gaan er alles aan doen om deze mensen te antwoorden.” De mailing is verstuurd naar 70.000 adressen van mensen die eerder donaties deden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden