Opwekking voor honderden van Willow Creek Bill Hybels

Van een onzer verslaggevers UTRECHT - “Ik ben blij om in Amsterdam te zijn!” Bill Hybels roept het aan het einde van zijn tweede lezing op de discussiedag 'Kerk voor onkerkelijken' in de Jaarbeurs in Utrecht. “Eh, ik ben niet in Amsterdam. Maar wees blij dat ik het land tenminste goed heb.”

Gisteren presenteerde de Willow Creek Community Church zich aan Nederland. Gastspreker was hoofdpredikant Hybels. De belangstelling voor het 43-jarige Amerikaanse fenomeen was enorm. Bijna duizend mensen zagen Hybels optreden op het podium. Nog eens 750 mensen volgden zijn drie voordrachten op twee grote beeldschermen buiten de zaal. “We zijn met dertien gezindten bij elkaar”, zegt gastheer en EO-presentator Jan van den Bosch.

Het ging over het bouwen van een kerk voor buitenkerkelijken, het ontplooien van geestelijke gaven, leiderschap in de kerk, 'smallgroups' en gemeenteopbouw. Alwat tegenwoordig bij de Willow Creek in Chicago tot volle wasdom is gekomen.

“Het is een mode-verschijnsel”, oordeelt de doopsgezinde G. Somers. Hij ziet Willow Creek als “een zoveelste houvast” voor gelovigen, die op zoek zijn naar “alternatieven voor hun eigen kerk”. De evangelische beweging komt volgens hem voort uit een verlangen van de “moderne mens” naar geestelijke verdieping. “Of dat nu Willow Creek is of een andere naam draagt, dat maakt niet uit. Het is niet uniek en over een paar jaar waarschijnlijk weer verdwenen.”

“Dat is een mooie beschrijving”, reageert de Gelderse J. van Dijk (48) tijdens de pauze. Voor haar “ging een wereld open”. Als een enorme golf waren de woorden van hoofdpredikant Hybels (“hij ziet er uit als een broer van de Amerikaanse president”) over haar heengerold; haar tuimelend meesleurend, weg van de traditionele, gereformeerde kerk waarin ze is opgegroeid.

“Meer dan dertig jaar ga ik trouw naar elke zondagsdienst. Maar nog nooit heeft iemand tegen me gezegd: Vanaf morgen gaan wij ons inzetten voor de niet-gelovigen. We gaan een hechte gemeente opbouwen, die verder durft te gaan dan de eigen kerkdeur. Over vijf jaar moet deze kerk weer bloeien als vanouds, moeten de banken weer volzitten en moet geloven een feest zijn.”

De swingende gospel en sketches door Amerikaanse acteurs over geloof, liefde en bekering die de woorden van ds. Hybels omlijstten, was voor de Hilversumse doopsgezinde predikant A. van Daalen een verrassing. Hij wil het in zijn eigen kerk ook proberen. “Willow Creek zal weerklank vinden in Nederland”, voorspelt hij, hoewel hij wel theologische bezwaren koestert. “De scheiding tussen gelovigen en niet-gelovigen, hemel en hel is wel erg radicaal.” Hybels beschouwt iedereen die niet gelooft als verloren en 'hellbound'; hij weet zijn toekomst in de hemel verzekerd.

Hybels, net terug uit Australië, praat snel, moeizaam articulerend. Maar zijn stem dreunt door de zaal: “Ik beschuldig de kerk ervan dat ze geen aandacht heeft voor wie het meest betekenen voor God. Lost people matter to God!” Toeschouwers knikken. “Onze wereld ontbindt in een enorm tempo. Misdaad, geweld, echtscheidingen, homoseksualiteit. Het wordt alleen maar erger. De kerk is de hoop voor de wereld. Waarom één dag verspillen? Ontwikkel je talenten, gebruik ze, laat ze God zien.”

Emotioneel uitgeput groet Hybels na ruim drie uur praten de zaal en beent met grote passen weg. Hij kijkt niet meer om en verdwijnt om zijn vliegtuig naar Zweden te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden