Opwarming van de Noordpool zorgt voor grote problemen

Walrussen in het noordpoolgebied. Beeld AP
Walrussen in het noordpoolgebied.Beeld AP

Nooit is de temperatuur in het noordpoolgebied zo hoog geweest als in 2015. Op sommige plekken in de regio was het dit jaar wel drie graden warmer dan normaal, meldt het de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een onderzoeksbureau van de Amerikaanse overheid. De onderzoekers waarschuwen voor verregaande gevolgen voor het ecosysteem en vragen zich af of het tij nog te keren valt.

Tom Scheele

De warmere temperaturen in het poolgebied zorgen ervoor dat er steeds meer ijs smelt. Ook duurt het smeltseizoen tot wel veertig dagen langer dan gewoonlijk in het meest noordelijke gedeelte. Dat zorgt er dan weer voor dat het ijs minder lang blijft liggen, slechts drie procent is ouder dan vier jaar. Ruim zeventig procent van het ijs is van dit jaar en dus dunner, waardoor het makkelijker smelt. Dat is ruim twee keer zoveel als in 1980.

Klimaatakkoord
Het smelten van het poolijs gaat volgens de onderzoekers hand in hand met de wereldwijde klimaatverandering. "Er is een sterk verband tussen de verhoging van de temperatuur en de vermindering van het ijs. Als we de opwarming van de aarde kunnen verminderen, zorgen we er dus ook voor dat er minder ijs smelt", zegt onderzoeker James Overland tegen The Guardian.

Maar het klimaatakkoord dat afgelopen weekend in Parijs is gesloten gaat volgens de onderzoekers van NOAA nog niet ver genoeg. Ze wijzen erop dat de opwarming op de Noordpool ongeveer twee keer zo snel gaat als op de rest van de wereld. Als het dus lukt om de opwarming van de aarde tot twee graden te beperken, zal het op de noorpool vier graden warmer zijn. Overland: "Het is daarom zaak de temperatuur wereldwijd te verminderen."

Walrussen
Dat is nodig omdat het ecosysteem in het noordpoolgebied zwaar te lijden heeft onder de veranderingen. Warmwatervissen zoals de kabeljauw verjagen 'poolvissen' doordat ze steeds verder naar het noorden trekken. En doordat de zon feller schijnt en steeds dieper het oceaanwater indringt, bloeien er in de Beringzee tussen Rusland en Alaska steeds meer algen. Dat zorgt dan weer voor te weinig zuurstof in het water.

Het veranderende klimaat zorgt voor grote problemen voor de walrus. Normaal gesproken paren en verzorgen zij hun jongen op het ijs, maar de laatste jaren zijn ze gedwongen dit in Alaska aan land te doen. Daar is het lastiger voor de vrouwtjeswalrussen om aan voedsel te komen en worden de walrussen bedreigd door andere diersoorten. "Als er niets verandert, hebben de walrussen in het noordpoolgebied een groot probleem", zegt Kit Kovacs van het Noors Poolinstituut tegen The Guardian.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden