Opwarming niet fijn voor de Winterspelen

Hebben de Olympische Winterspelen nog wel toekomst? Uit een nieuwe studie van de Canadese Universiteit van Waterloo blijkt dat het aantal traditionele wintersportplekken op de wereld slinkt door klimaatverandering. Kijkend naar de laatste 19 plaatsen waar Olympische Winterspelen zijn gehouden zijn er in 2080 nog slechts zes zeker van genoeg sneeuw en vorst om er te wintersporten. Tot die zes behoren onder meer Albertville (Frankrijk), St. Moritz (Zwitserland) en Salt Lake City (VS).

Door de opwarming van de aarde zijn plaatsen als Sotsji, Vancouver, Grenoble, Sarajevo, Oslo en Garmisch-Partenkirchen straks ongeschikt om te schaatsen en te skiën. "De culturele erfenis van wereldwijde wintersport staat op het spel. Steeds minder plekken op de wereld kunnen fungeren als gast van Olympische Winterspelen", zegt Daniel Scott, hoogleraar aan de universiteit van Waterloo en leider van het onderzoek. De studie genaamd 'De toekomst van de Winterspelen in een warmere wereld' laat zien dat de gemiddelde dagtemperatuur in februari op plekken waar Winterspelen zijn gehouden tussen 1920 en 1950 0,4 graden was. Tussen 1960 en 1990 was dat opgelopen naar 3,1 graden. In deze eeuw bleek de gemiddelde februari-temperatuur zelfs naar 7,8 graden te zijn gestegen.

De onderzoekers hebben zich gerealiseerd dat technische hulpmiddelen als sneeuwkanonnen en vriesmachines kunnen worden ingezet. Dat gebeurt al te vaak. "Er zijn grenzen in het gebruik ervan", zegt Daniel Scott. "Tegen het midden van de eeuw zijn op sommige plaatsen waar de Spelen ooit zijn gehouden die grenzen bereikt."

De studie voorziet dat in het midden van deze eeuw de gemiddelde temperatuur in februari in voormalige olympische gaststeden zal zijn gestegen met nog eens 1,9 tot 2,1 graden. Aan het eind van de eeuw met 2,7 tot 4,4 graden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden