Opwarming aarde groter dan gedacht

De aarde versnelt haar eigen opwarming. Onderzoekers verwachten dat het flink warmer wordt dan de huidige modellen voorspellen.

Broeikasgassen zoals kooldioxide en methaan warmen de aarde op, maar een warmer wordende wereld verhoogt ook de concentratie van diezelfde broeikasgassen. Oceanen leggen bijvoorbeeld in warmere tijden minder kooldioxide vast en ontdooiende permafrost stoot methaan uit. Deze zogeheten positieve terugkoppeling was al langer bekend maar het lukte de wetenschap niet om de grootte ervan te bepalen. Het terugkoppelingseffect was te zeer verweven met het broeikaseffect zelf.

Een groep onderzoekers beweert deze week in het vakblad Geophysical Research Letters (GRL) dat ze er nu toch een vinger achter hebben gekregen. Uit kernen die uit het poolijs zijn gehaald, reconstrueerden ze de klimaatveranderingen tijdens ijstijden en interglaciale periodes. Deze klimaatveranderingen zijn door kosmische processen in gang gezet: door wijzigingen in de baan van de aarde of de activiteit van de zon. Een stijging of daling van de concentraties broeikasgassen was hier het gevolg van. Omdat het opwarmende effect van deze gassen bekend is, konden de wetenschappers de twee effecten uit elkaar halen.

„Dat was een handig binnendoorweggetje”, zegt Marten Scheffer, hoogleraar aquatische ecologie in Wageningen en een van de onderzoekers. „We hebben niet naar allerhande terugkoppelingsmechanismes gekeken, maar naar het totaal. Door deze list konden we de grootte van de terugkoppeling schatten.”

Het is een grove schatting, met een grote onzekerheidsmarge, maar het is voor het eerst dat wetenschappers aan dit fenomeen een getal kunnen verbinden: de verwachte opwarming zal zo’n 50 procent naar boven moeten worden bijgesteld.

Scheffer wordt in zijn overtuiging gesterkt door de publicatie van Amerikaans onderzoek dat in dezelfde uitgave van GRL verschijnt. De Amerikanen gebruikten een veel langere ijstijdengeschiedenis en een andere berekeningsmethode. Desondanks kwamen ze tot een vergelijkbare conclusie: meer kooldioxide leidt tot hogere opwarming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden