Opvolger vuvuzela volgens onderzoek veel minder schadelijk voor gehoor

Herrinert u zich de vuvuzela nog? De toeter die elke wedstrijd onaanhoorbaar maakte tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika? Wetenschappers willen zoiets voorkomen bij het aankomende WK in Brazilië. En dus hebben ze de 'opvolger' van de vuvuzela, de caxirola, nu alvast getest.

Redactie

De caxirola is een sambabal-achtig instrument dat speciaal voor het WK 2014 is ontworpen. Het idee komt van de Afrikaanse caxixi en is volgens de maker, een Braziliaans muzikant, speciaal gemaakt om minder vervelend in het gehoor te liggen dan de Zuid-Afrikaanse toeter.

Twee Braziliaanse geluidswetenschappers van de Federal University of Santa Maria wilden weten of die claim klopte. Ze gaven 22 proefpersonen een caxirola en vroegen ze om er geluid mee te maken. Een opnameapparaatje bij het oor van de deelnemers registreerde hoeveel decibel de instrumenten produceerden.

Gespreksvolume
Dat was ongeveer 45 decibel - het volume van een normaal gesprek. Ter vergelijking: de vuvuzela produceert 120 decibel en bijna 30.000 keer zoveel geluidsenergie, de kracht die bepaalt hoe hard iets klinkt. Dat betekent dat je 30.000 caxirola's nodig hebt om het volume van één vuvuzela te bereiken. Zelfs in een afgeladen stadion zal de herrie dus hoogstwaarschijnlijk meevallen.

Geluidskracht
De onderzoekers presenteren hun bevindingen op een bijeenkomst van Acoustical Society of America. Als volgende stap willen de onderzoekers gaan kijken naar de geluidskracht die een caxirola produceert. Dat is het onderdeel van geluid dat niet minder wordt naarmate je verder van het instrument bent, en problemen zou kunnen opleveren in een vol stadion. De onderzoekers hebben al een computermodel klaar om de geluidskracht van één caxirola om te kunnen zetten naar de krachten die duizenden instrumenten in een stadion produceren.

Hoewel het geruststellend is dat het officiële muziekinstrument van het WK in 2014 stiller is dan zijn voorganger, is het maar zeer de vraag of hij veel gebruikt zal worden. In april begonnen boze fans tijdens een wedstrijd te gooien met de sambaballen, waarop de Braziliaanse overheid de instrumenten verbood tijdens de Confederations Cup. Of ze op het WK weer toegestaan worden moet de overheid nog besluiten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden