Opvolger voor Ibn Ghaldoun in de maak

Christelijke scholengemeenschap Melanchthon ontfermt zich tijdelijk over islamitische school

De sluiting van Ibn Ghaldoun betekent niet het einde van islamitisch voortgezet onderwijs in Nederland. Als de school op 1 november sluit, gaan de leerlingen gezamenlijk over in een nieuwe school. Eerst onder christelijke vlag, per 1 augustus 2014 op eigen benen als islamitisch college.

De administratie van Ibn Ghaldoun én de bekostiging van het ministerie gaan per 1 november over naar de christelijke Melanchthon scholengemeenschap in Rotterdam-Noord. Ouders kunnen hun kinderen binnenkort op die school inschrijven. Wat onderwijs betreft komt de nieuwe school los te staan van het Melanchthon. Er worden nieuwe leraren aangenomen en de leerlingen komen in hun oude schoolgebouwen in Rotterdam-Zuid terecht. Die zijn er slecht aan toe.

Onderwijswethouder Hugo de Jonge heeft toegezegd ze te laten opknappen, terwijl er naar een definitief onderkomen wordt gezocht.

Initiatiefnemer Wim Littooij van de Rotterdamse scholenkoepel Fokor benadrukt dat de nieuwe school niets te maken heeft met het omstreden Ibn Ghaldoun.

"Die school gaat per 1 november failliet. Dan vervalt hun schuld en staan alle leraren op straat." Leraren die bevoegd en bekwaam zijn mogen van Littooij wel solliciteren voor de nieuwe school. Graag zelfs, gezien hun islamitische achtergrond. Ook docenten van andere scholen hebben al gemeld dat zij zich best een tijdje willen inzetten om het nieuwe college op te starten. Het ministerie heeft geld toegezegd voor bijlessen.

Met de nieuwe school verwezenlijken Littooij en De Jonge hun unieke wensscenario: alle leerlingen blijven bij elkaar en aan de vraag naar islamitisch onderwijs van de ouders wordt voldaan.

Was het plan stukgelopen, dan hadden de leerlingen over andere Rotterdamse scholen moeten worden verdeeld.

Voor bestuurder Tonca en directeur Renders is geen plaats op de nieuwe school, ondanks dat zij volgens de onderwijsinspectie de eerste verbeteringen doorvoerden op Ibn Ghaldoun.

Littooij: "Ze zijn in de beeldvorming te beschadigd geraakt. Maar in de opstartfase maken wij graag gebruik van hun ervaring en kwaliteiten."

Het islamitisch voortgezet onderwijs in Nederland was tot dusver weinig succesvol, met de examenfraude op Ibn Ghaldoun dit voorjaar als dieptepunt. De Jonge hoopt 'van harte' dat het nu wel gaat lukken.

"De scholenkoepel heeft een eeuw onderwijservaring, daarmee is de school in goede handen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden