Opvoeden komt van twee kanten

reportage | Ouders in Rotterdam-Zuid hebben een probleem, volgens de statistieken. Tijd voor een cursus.

Om 5 over 10 's ochtends is het nog rustig in de pastorie van de wijk Bloemhof in Rotterdam-Zuid. Waar zijn de twintig ouders die zich hebben opgegeven voor de bijeenkomst 'Topouders op Zuid', die om 10 uur had moeten beginnen?

Directeur Marco Pastors van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid loopt met zijn initiatieven vaker tegen absentie van de deelnemers aan. Als oplossing worden wijkbewoners die taalles volgen in hetzelfde gebouw, gevraagd plaats te nemen. De zaal is gauw gevuld met ruim twintig vrouwen uit Somalië, Marokko, Suriname en Turkije en één Bulgaarse man.

Wat betekent het om ouder te zijn op Rotterdam-Zuid? De ouders in de pastorie noemen dingen die zij belangrijk vinden in de opvoeding: gezonde voeding, beweging, positief denken, respect hebben voor ouderen. Ook heeft een aantal ouders klachten. Een Somalische moeder vertelt dat de dochter van een bekende al een jaar niet naar school is geweest: het ROC wijst haar steeds af. Achteraf blijkt de dochter geweigerd, omdat haar IQ te laag is. Leerplicht onderzoekt de zaak, zegt een gemeentewoordvoerder. Ook klagen ouders dat de gesubsidieerde huiswerkhulp en de subsidie voor sport zijn versoberd.

Het vanuit het Rijk en de gemeente aangevoerde Nationaal Programma, dat bijna vier jaar geleden startte, richt zich op betere scholing, werk en wonen. Inmiddels is daar ook een aanpak van drugscriminaliteit aan toegevoegd. En nu komen de ouders aan bod. Want, zegt Pastors in zijn welkomstwoord: "Als je naar de statistieken van Rotterdam-Zuid kijkt, dan hebben wij hier best een groot probleem."

Eén zo'n statistiek: in de zeven 'focuswijken' van het Nationaal Programma, waar ook Bloemhof bij hoort, ligt de gemiddelde Citoscore vijf punten lager dan in de rest van het land. Pastors: "De helft van wat een kind leert, leert het thuis. Als u de goede dingen doet, dan komt uw kind goed uit. Zo niet, dan komt het verkeerd terecht."

De komende maanden wordt in tien wijken op Zuid een Topouders-bijeenkomst gehouden, alle deelnemers zijn uitgenodigd voor een afsluitende top in juni.

Een Marokkaanse moeder is de criminaliteit zat. In haar huis en auto is meermaals ingebroken en er werden fietsen voor haar huis gejat.

Pastors zegt dat hij daar graag eens over verder wil praten en hij vraagt wat zij voor de wijk kan doen, omdat het volgens hem van twee kanten moet komen.

De vrouw reageert dat ze eerst resultaten wil zien. Ze wil niet voor het karretje van de gemeente worden gespannen. "Ik heb mijn kinderen netjes opgevoed, ze hebben gestudeerd. Toch woon ik in een wijk met bijna alleen maar allochtonen, met veel criminaliteit."

Pastors besluit een tweede bijeenkomst te organiseren met de groep. Dan zal waarschijnlijk ook thuis Nederlands spreken aan de orde komen, zegt hij na het gesprek.

"Turkse ouders vinden het vaak belangrijk dat familie in Turkije weet dat het kind óók een Turkse opvoeding heeft gehad." Daarom wordt er thuis lang niet genoeg met kinderen Nederlands gesproken, zegt Pastors, en dat leidt tot achterstanden op school. "Terwijl de kinderen hun toekomst hier in Nederland zullen doorbrengen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden