'Opvoedcampus voor ex-gedetineerde in eigen wijk'

Achmed Baâdoud wil aanpak uit New York ook in Amsterdam invoeren Verplicht naar school of werken

INTERVIEW | ALWIN KUIKEN

Het is een recept dat in Nederland tot nog toe weinig resultaat oplevert: een heropvoedingskamp voor jonge criminelen. In Amsterdam Nieuw-West denkt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (PvdA, 39) nu een model te hebben dat garant staat voor succes.

Wat is het plan?
"Ik wil hier een campus waar tien tot twintig ex-gedetineerden van 18 tot 24 jaar zes maanden lang onder een streng regime leven. Vandaaruit moeten ze elke dag verplicht naar school of naar hun werk, net wat ze zelf willen. Nu valt 75 procent van de jongeren na een verblijf in de gevangenis terug in hun criminele gedrag. In New York, waar ik op het idee kwam, zet juist 75 procent na het verblijf op de campus het positieve gedrag voort. Dat wil ik ook."

Dit kabinet heeft onlangs de geldstroom stopgezet voor zeven vergelijkbare projecten. Omdat jongeren vrijwillig meededen, werden de echte probleemgevallen niet geholpen.
"Ik wil dat de rechter een verblijf kan opleggen als onderdeel van de straf. Als iemand dus een jaar moet zitten, zou hij de laatste maanden bij ons komen. Het is echt een laatste kans, waarbij we ook de GGZ, de reclassering en de schuldhulpverlening betrekken. Voor veel jongeren zonder een vaste verblijfplaats kan dit een uitkomst zijn. Maar als je je twee keer misdraagt, dan moet je de rest van de straf alsnog uitzitten."

Een jongere kan ook zeggen: wat een gedoe allemaal, dan ga ik liever een jaar zitten. Dan is er weinig verschil met opvoedkampen waar echte probleemgevallen buiten schot blijven.
"Dat klopt, maar keiharde criminelen help je toch niet. Die moet je opsluiten. Toch verwacht ik dat weinig jongeren zo'n kans laten schieten, vooral omdat het in hun wijk is. Ze naar Drenthe sturen, dát helpt niet. Je moet de school en de ouders zoveel mogelijk laten meedoen. Zo heeft het een voorbeeldfunctie voor buurtkinderen. Die zien dan meteen hoe ze zich wel moeten gedragen."

De beruchte opvoedschool Glen Mills is eind 2008 onder meer mislukt omdat de aanpak juist veel te ruw was.
"Natuurlijk, het regime zal hard zijn. Vroeg opstaan, je bed opmaken, ontbijten en dan aan de slag. Maar we gaan echt geen militairen inzetten."

In Amsterdam is net een regeling met straatcoaches stopgezet vanwege geldgebrek. Is hier wel geld voor?
"Dat was een regeling om te voorkomen dat ze crimineel werden, dit moet voorkomen dat ze in de herhaling gaan. In New York ging het om 12.000 dollar per ex-gedetineerde per jaar. Maar als je kijkt wat al die jongeren kosten die in hun oude gedrag terugvallen, ben je duurder uit. Ik verwacht de recidive van 75 naar 40 procent te kunnen terugdringen. Minister Opstelten reageerde positief toen hij hier op werkbezoek was. Hij is een VVD-minister. Die wil geen geld uitgeven aan plannen die niet werken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden