Opvang voor gewelddadige leerlingen

De bestuursrechter in Rotterdam heeft bepaald dat de scholengemeenschap Hugo de Groot twee vanwege mishandeling geschorste jongens niet terug hoeft te nemen (Trouw, 1 juni). Dat is een goede zaak die, getuige het artikel, 'gevolgen kan hebben voor lopende vergelijkbare zaken elders in het land'.

Een school die met een dergelijk geval te maken krijgt, bevindt zich in een 'Catch 22-situatie'. Vanwege de veiligheid van de leerlingen is een school genoodzaakt gewelddadige leerlingen te verwijderen, maar op grond van de Leerplichtwet is de school verplicht iedereen onderwijs te geven die staat ingeschreven. Daarom hebben scholen binnen een regio vaak afspraken om probleemleerlingen 'uit te ruilen' als er zich problemen voordoen, in de hoop dat zo'n leerling zich op een andere school, in een nieuwe setting, beter gaat gedragen.

Het artikel maakt duidelijk dat 'andere scholen weigerden de leerlingen toe te laten'. Wat moet je dan doen als school? Je kunt de probleemleerling niet kwijt, maar die leerling weer toelaten, brengt een ontoelaatbaar risico met zich mee voor de andere leerlingen. Ik hoop dat de wetgever iets bedenkt om deze onmogelijke situatie op te lossen. Ik ben als docent (vmbo) en counselor diverse keren met dergelijke situaties geconfronteerd. Je wilt een leerling helpen, maar hebt ook je verantwoordelijkheid voor de andere leerlingen. Een speciale opvang in de regio zou dan al helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden