'Opvang verbetert als baby's thuisblijven'

Heel jonge kinderen zijn beter af bij (gast)ouders dan in een kinderdagverblijf. Dat vindt Boink, de belangenverenging van ouders in de kinderopvang.

Baby’s moeten niet langer in kinderdagverblijven worden opgevangen. Ze hebben extra zorg nodig en die kunnen hun eigen ouders of gastouders ze beter geven dan medewerksters van de crèche. Zonder 0- tot 1-jarigen verbetert bovendien de pedagogische kwaliteit van het kinderdagverblijf.

Dat stelt Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. De vereniging streeft naar een verhoging van de kwaliteit van de opvang in Nederland. Dat doel is eerder bereikt als kinderdagverblijven zich concentreren op 1- tot 4-jarigen, aldus Jellesma.

Een pedagogisch medewerkster van een crèche heeft nu maximaal vier baby’s onder haar hoede. Dat is een fors aantal, zegt Jellesma: „Baby’s zijn kwetsbaar, ze hebben per definitie veel fysieke aandacht nodig.”

Verzorging door de eigen ouders is het beste, aldus Jellesma, daarom pleit hij voor een langer zwangerschaps- of ouderschapsverlof. Daarna zijn gekwalificeerde gastouders voor 0-jarigen de beste optie: „Die moeten dan maximaal drie baby’s opvangen.”

Hoe minder baby’s per leidster, des te hoger de kwaliteit van de opvang, zegt Marianne Riksen-Walraven, hoogleraar ontwikkelingspsychologie in Nijmegen en specialist op het gebied van de kinderopvang. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de verhouding van één verzorger op drie zuigelingen goed uitpakt.

Moet een pedagogisch medewerkster meer baby’s opvangen, dan gaat dat ten koste van haar sensitiviteit. Dan vangt ze minder signalen op, heeft ze minder tijd om een kind te troosten of het in zijn ontwikkeling te stimuleren.

Maar voor kinderdagverblijven is de verhouding van één leidster op maximaal drie baby’s doorgaans te duur. Daarom vindt ook Riksen-Walraven het een goed idee als 0- tot 1-jarigen elders met meer zorg worden omgeven, en als crèches zich concentreren op de kinderen vanaf 1 jaar. „Onderzoek toont aan dat de pedagogische kwaliteit voor de andere kinderen stijgt, als er minder baby’s in een groep zitten.”

Geert de Wit, vicevoorzitter van de MO-groep Kinderopvang, benadrukt dat de opvang van baby’s in de Nederlandse kinderdagverblijven ’prima’ en ’verantwoord’ is. „Hoe kleiner de groepen, des te beter het natuurlijk is”, zegt hij. „Maar dan gaat de prijs per kind met zo’n 20 procent omhoog. Als staatssecretaris Dijksma dat voor extra leidsters over heeft, dan vinden wij dat vanzelfsprekend prima.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden