Opvang ook in gedeelde woningen of lege kantoren

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) gaat met gemeenten aan de slag om asielzoekers met een vergunning zo snel mogelijk uit de asielzoekerscentra te krijgen. Desnoods moeten ze woonruimte delen, of hun intrek nemen in kantoorpanden. De ruimte in de azc's is dringend nodig voor de groeiende groep nieuwe vluchtelingen. Het Coa en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zeggen onorthodoxe oplossingen niet te schuwen.

De doorstroming in de asielzoekerscentra stagneert al langer. Bijna 39 procent van de 33.598 mensen die het Coa nu opvangt, beschikt over een verblijfsvergunning en wacht op een huis. Gemeenten zijn verplicht de zogeheten statushouders te huisvesten, maar liepen al fors achter voordat zich de nieuwe vluchtelingenstroom aandiende. Per jaar wordt er een verdeling gemaakt over alle 393 gemeenten.

Deze erkende vluchtelingen zijn meestal aangewezen op sociale woningen in het bezit van woningcorporaties. Daarvan komen er weinig vrij en bovendien maken andere urgent woningzoekenden aanspraak op deze huizen. Op dit ogenblik stromen er wekelijks ruim 500 vluchtelingen door naar een woning, aldus Opnieuw Thuis, dat onder leiding van de Rotterdamse oud-wethouder Marco Florijn probeert er meer vaart achter te zetten. Maar los van de nieuwe vluchtelingenstroom moeten dit jaar nog ruim 15.500 vergunninghouders onderdak krijgen.

Volgens Opnieuw Thuis zijn andere oplossingen nodig. De groep Syriërs die nu in Nederland aankomt en al snel een verblijfsvergunning krijgt, zal gevolgd worden door gezinsleden. Deze nareizigers worden eind dit jaar en begin 2016 verwacht. Opnieuw Thuis hoopt dat bij de toewijzing van tijdelijke standplaatsen zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de definitieve woonplek. Dan kunnen vluchtelingen al direct beginnen met de integratie in een gemeenschap.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, heeft bij minister Blok (wonen) aangedrongen op versoepeling van de regels zodat vluchtelingen een sociale woning kunnen delen. Ook willen de corporaties tijdelijke woningen neerzetten en leegstaande gebouwen bewoonbaar maken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden