Opvang in AC's ver beneden de maat

AMSTERDAM - De opvang van asielzoekers in de aanmeldcentra door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat veel te wensen over. Vreemdelingen klagen over onmenselijke omstandigheden: een constante stank, gebrek aan hygiëne en wasmogelijkheden, onbeschofte bewakers, overvolle slaapzalen en extreem lange wachttijden.

De Nationale Ombudsman stelt momenteel zelf een onderzoek in naar de omstandigheden waaronder asielzoekers in de drie AC's (Zevenaar, Rijsbergen en Schiphol) moeten verblijven, na de invoering van de zogenoemde 48-uursprocedure in 1999. In het gisteren gepresenteerde jaarverslag zegt de ombudsman dat hij in de loop van 1999 en 2000 'van verschillende kanten signalen over de slechte kwaliteit van de opvang in de aanmeldcentra' ontving.

Asieladvocaat mr. P. Bogaers -een van de aangevers- omschrijft de toestand in de aanmeldcentra voor asielzoekers 'als een proces van depersonificatie en inhumanisering'. De raadsman, die de ombudsman eerder op het spoor zette van tekortschietende contactambtenaren en tolken bij de IND, noemt de situatie voor asielzoekers in de AC's 'schadelijk voor het verdere verloop van hun procedures en daarna'.

Sommige van zijn cliënten hebben in dagboekvorm bijgehouden wat hen overkwam tijdens hun verblijf in het aanmeldcentrum. Een Iraanse schrijft: ,,Vrouwen mochten geen schoon ondergoed uit de koffer halen. Wij mochten ons niet wassen. Sommige mensen waren een maand onder smerige omstandigheden onderweg geweest voor zij aankwamen in Zevenaar. Er was alleen een douche met koud water. We mochten geen schone kleren aandoen. Het gevolg was dat het er vreselijk stonk.''

Een ander schrijft: ,,De deur gaat na tien uur op slot. Niemand mag daarna nog plassen. De slaapkamer is klein. Er zijn veel te weinig bedden. Verschillende vrouwen moeten gewoon op de grond slapen. Na een uurtje was het niet uit te houden van de stank. Je moest daar op een stoel gaan zitten en blijven tot tien uur 's avonds. Er waren daar veel mannen die mij lastigvielen. De bewaking deed er niets tegen.''

De directie van AC Zevenaar was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

De ombudsman brengt over dit onderzoek volgende week een rapport uit. In zijn jaarverslag kondigt mr. R. Fernhout aan in de toekomst vaker zelf onderzoek te zullen initiëren. Momenteel loopt er ook nog zo'n onderzoek naar de wijze waarop uitvoering gegeven wordt aan een verdrag tussen Nederland en Marokko, waarbij in Marokko veroordeelde Nederlanders hun straf deels in eigen land mogen uitzitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden