Opvang duurder
Per 1 januari 2005 komt er een nieuwe 'Wet Kinderopvang'. Heeft u in 2005 een of meer kinderen die gebruikmaken van officieel geregistreerde kinderopvang en wilt u dat de overheid of werkgever daaraan meebetaalt? Dan moet u in ieder geval vóór 30 november actie ondernemen, want ouders moeten vanaf volgend jaar alles zelf regelen. Van het kiezen van een crèche tot het aanvragen van offertes. Van het betalen van de rekeningen tot het terugvragen van geld bij overheid en/of werkgevers.
Het is de bedoeling dat onder de nieuwe wet de aftrekpost 'kinderopvang' in de inkomstenbelasting verdwijnt. De kosten voor kinderopvang zullen worden gedeeld door: ouders, werkgevers en de rijksoverheid (belastingdienst). Deze verdeling suggereert dat elke partij eenderde deel van de kosten draagt, maar dat is maar schijn. De mate waarin de overheid meebetaalt, hangt namelijk af van uw inkomen. En werkgevers zijn niet verplicht om bij te dragen. In het ideale geval zijn er in een huishouden twee werkgevers en betaalt iedere werkgever eenzesde deel van de kosten. Dit 'droomscenario' zal niet vaak voorkomen, want het wordt al moeilijker als er sprake is van één werkgever. Die betaalt dan in principe eenzesde deel. Tenminste, als dat in de betreffende cao zo geregeld wordt.
Maar al te vaak zal er helemaal geen sprake zijn van een werkgever, bijvoorbeeld als u zelfstandig ondernemer bent. In dat geval zal de overheid moeten opdraaien voor een deel van de kosten. Wie studeert of bijvoorbeeld tienermoeder is, kan in sommige gevallen terecht bij de gemeente of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).
En dan heb je ook nog altijd van die werkgevers die weigeren mee te betalen. Als de werkgever minder dan eenderde deel van de kosten betaalt, dan compenseert de overheid een -gering- deel van dit tekort. Tenminste voorlopig, want deze compensatieregeling geldt maar tot en met 2008. In 2009 en daarna wordt er alleen nog maar gecompenseerd tot een gezinsinkomen van circa 45000 euro. Daarboven niet meer. Gaan we er nu op voor- of op achteruit? U kunt dat voor uw individuele situatie met behulp van enkele gegevens heel snel becijferen via het te downloaden formulier van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl). Het ministerie van SZW gaat ervan uit dat een kwart van de ouders er financieel op achteruitgaat, een kwart erop vooruitgaat en dat er voor de helft van de ouders niets verandert. Ruwweg kan je echter stellen dat alle huishoudens boven een gezinsinkomen van 45000 euro er per 1 januari of in de toekomst op achteruit zullen gaan. En, zoals Gjalt Jellesma, de voorzitter van Boink (de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang) al aanroerde: ,,De cijfers van SZW gelden voor alle ouders. Maar in de kinderopvang zijn de hogere inkomensgroepen oververtegenwoordigd en zij gaan erop achteruit. Daarom zal de groep die financieel nadeel zal ondervinden van de nieuwe wetgeving veel groter zijn.''