Opvang bij eerwraak wil meer bedden

Huizen voor slachtoffers van eergerelateerd geweld zitten overvol. Hulpverleners willen er snel plaatsen bij.

In 2007 gingen in Friesland en Brabant speciale huizen open voor meisjes die slachtoffer zijn of dreigen te worden van eerwraak. Nu luiden de huizen, Zahir in Friesland en Eva in Brabant, de noodklok. Acht bedden hebben ze elk, en die zijn altijd bezet. Tussen januari 2007 en september 2009 zijn in totaal 110 meiden opgevangen, zegt Anke van Dijke van hulporganisatie Fier Fryslân, waar de Friese eerwraakopvang onder valt. 36 vrouwen konden uit plaatsgebrek niet worden opgenomen.

In Brabant schuilen momenteel tien jonge vrouwen en twee baby’s, meldt Iety Joris, projectmanager eergerelateerd geweld bij de Brabantse organisatie Kompaan en De Bocht. Twee vrouwen staan op de wachtlijst. Joris heeft niet de indruk dat de druk op de opvanghuizen het gevolg is van een toename van bedreigingen door de familie van slachtoffers. Eerder is het zo dat de initiatiefnemers van de opvang gelijk hadden toen ze meenden een topje van de ijsberg te hebben blootgelegd.

Het idee voor speciale opvang voor meisjes uit een eerwraakcultuur rees in Friesland toen daar iemand werd geplaatst in een opvang voor loverboyslachtoffers. Van Dijke: „Daar waren we niet gelukkig mee, want als de familie hoort dat een meisje daar zit, is haar eer alleen nog maar meer bezoedeld”. Bij wijze van proef gingen Zahir en Eva open, op geheime adressen.

„We hebben het probleem succesvol op de kaart gezet”, zegt Van Dijke. Naarmate er meer bekend wordt over eergerelateerd geweld, weten slachtoffers en hulpverleners de opvang steeds beter te vinden. Ook de politie raakt vertrouwd met de speciale opvang. Joris: „De politie Haaglanden zegt altijd tegen ons dat ze zo blij zijn dat we in de provincie zitten. In de grote steden zit de vrouwenopvang vaak recht tegenover de moskee, dat moet je niet hebben.”

Gemiddeld brengen meisjes een half jaar op hun schuiladres door. Ze doorlopen een hulptraject en moeten, bij de ernstigste vorm van dreiging, een heel nieuw netwerk opbouwen. Maar waar mogelijk, wordt zo snel mogelijk begonnen met bemiddeling richting familie. Joris: „Hoe langer een meisje in de opvang zit, hoe groter de schande.”

Eva en Zahir pleiten voor een derde opvangadres met acht bedden. „Voor de meiden moet het nu meteen”, zegt Van Dijke. Maar uitbreiding is nog niet in zicht. Politiek Den Haag wil eerst het nut van allerlei vormen van specifieke vrouwenopvang onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden