Opvallende daling asielaanvragen

Staatssecretaris Fred Teeven.Beeld ANP

Er komen de laatste maanden veel minder asielzoekers naar Nederland: van ruim 2900 in september, naar bijna 2000 in oktober, en nog geen 1300 vorige maand. Volgens staatssecretaris Teeven komt dat door de tijd van het jaar: in het winterseizoen zijn er altijd minder asielzoekers, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Maar dat klopt niet.

Teeven stelt in zijn brief aan het parlement dat in deze tijd van het jaar minder vluchtelingen de Middellandse Zee oversteken. 'Dit betreft een meerjarig terugkerend patroon', schrijft hij. Hoe hij bij die bewering komt, is onduidelijk. Wie de instroomcijfers van de maanden november uit de afgelopen vijf jaar met de maanden september uit die jaren vergelijkt, zal zien dat er geen sprake is van een daling, maar juist van een stijging. Alleen november 2011 liet een daling zien ten opzichte van september 2011: de instroom zakte toen met 6 procent. Ter vergelijking: de daling in november van dit jaar in vergelijking tot september is 56 procent.

Minder urgent
Door de sterke daling van de laatste maanden lijkt de zoektocht naar opvangplekken voor asielzoekers wat minder urgent geworden dan eerder dit jaar. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) moest flink improviseren om voor genoeg opvangplekken te zorgen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Aan het eind van de zomer moesten kortstondig zelfs hotelkamers worden ingezet. Op verschillende plaatsen in het land kwamen dorps- en stadsbewoners in verzet tegen de komst van nieuwe asielcentra. Het verzet was het felst in het Drentse Oranje en het Friese Rijs. Die dorpen protesteerden vooral tegen het feit dat ze ondanks hun geringe omvang (140 en 170 inwoners) grote groepen asielzoekers zouden moeten opvangen. Uiteindelijk werd in Oranje het beoogde maximum van 1400 asielzoekers teruggeschroefd naar zo'n 600. De 500 asielzoekers die het Coa in Rijs wilde vestigen, komen daar uiteindelijk toch niet.

Het Coa, vertelde een woordvoerder vorige week, blijft wel zoeken naar nieuwe locaties. "De instroom kan volgende week weer hoger zijn." Ook Teeven houdt er rekening mee dat het aantal nieuwe asielzoekers weer gaat groeien.

Minder dan voorspeld
In het voorjaar waarschuwde Teeven nog: als het zo doorgaat, komen we dit jaar uit op zo'n 65.000 asielzoekers. Een ongekend aantal. Vorig jaar kwamen ruim 14.000 vreemdelingen naar Nederland om asiel aan te vragen. Dit jaar vertoont inderdaad een flinke stijging ten opzichte van 2013, maar 65.000 komen er bij lange na niet. Tot en met november kwamen er 22.690 asielzoekers naar Nederland.

Toen Teeven zijn waarschuwing deed, zochten veel Eritreeërs hier asiel. Maar die stijging bleek, zoals wel vaker, van korte duur. In november dienden niet meer dan 54 Eritreeërs een asielverzoek in.

Het totaal aantal mensen dat in 2014 in Nederland asiel aanvraagt, zal zeer waarschijnlijk niet boven de 25.000 uitkomen. De stijging in 2014 komt voor het overgrote deel door de Syrische vluchtelingenstroom. Een kleine 9000 Syriërs hebben hier hun toevlucht gezocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden