Opus Dei

De kritiekpunten die Eugen Graas, hoofd van Opus Dei Nederland, opvoert (Podium, 15 januari) met betrekking tot het verhaal over stichter Josemaría Escrivá (Religie en Filosofie, 9 januari) behoeven enige correcties:

1) Dat de negatieve ervaringen van Carmen Tapía met het Opus Dei en Escrivá uit de jaren vijftig dateren, klopt niet. Tapía verliet het OD in 1967. Haar autobiografie wordt nog regelmatig herdrukt.

2) Het is op zijn zachtst gezegd vreemd dat Graas Tapía opvoert ter verdediging van Escrivá. Internationaal Opus Dei prefect Javier Echevarria heeft immers persoonlijk verhinderd dat zij als getuige kon worden gehoord tijdens het zaligverklaringsproces van Escrivá.

3) Opus Dei-leden waren niet, zoals Graas stelt, bij de fascistische falangisten in Franco-Spanje verdacht omdat ze een afkeer hadden van de éénpartijstaat. Was dat het geval geweest, dan zouden er na 1945 niet zoveel invloedrijke OD-ministers in Franco's regering hebben gezeten. De controverse tussen Opus Dei en Falange was in werkelijkheid een pure machtsstrijd om het 'oor' van de Caudillo (zie de befaamde Franco-biografie van Paul Preston).

4) Of Graas gelijk heeft dat Escrivá nooit de hand heeft geschud van de Chileense dictator Pinochet weet ik niet, wel hebben studies als die van Penny Lernoux ('People of God', 1989) overduidelijk aangetoond dat het Opus Dei een niet onbelangrijke rol speelde bij de coup die de linkse regering-Allende omverwierp. Onder Pinochet was een aantal van zijn naaste medewerkers lid van het OD, onder wie Hernán Cubillos, minister van buitenlandse zaken. Het aan het Opus Dei gelieerde blad Qué Pasa steunde het terreurbewind voluit.

5) De door Graas opgevoerde 80000 ondertekende gebedsverhoringen op voorspraak van Escrivá zeggen weinig als men weet dat het Opus Dei de afgelopen jaren onder zijn leden en sympathisanten een actie op touw zette om de OD-stichter zalig- en vervolgens heilig verklaard te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden