'Optreden in moslimenclaves Nederlandse steden'

Een vrouw loopt langs een muurschildering in de Schilderswijk Beeld anp
Een vrouw loopt langs een muurschildering in de SchilderswijkBeeld anp

De overheid moet onmiddellijk ingrijpen in wijken waar zich een moslimenclave dreigt te ontwikkelen. 'Dat kan niet en dat mag niet in Nederland', zegt PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel zaterdag in een reactie op een artikel in Trouw. Daarin staat dat strenggelovige moslims hun regels op straat willen opleggen in een deel van de Schilderswijk in Den Haag.

Yücel vindt dat buurtagenten moeten optreden als wijkbewoners door buurtgenoten in hun vrijheden worden beperkt. Verder zou er veel meer gedaan moeten worden aan de emancipatie van vrouwen in buurten als de Schilderswijk. Yücel pleitte al eerder voor plaatselijke ambassadeurs voor vrouwenemancipatie. Daar zou in een buurt als de Schilderswijk snel werk van moeten worden gemaakt. Ook moet er meer worden gedaan aan zogeheten burgerschapsvorming: burgers leren wat hun rechten en plichten zijn in de maatschappij waarin ze leven.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zei zaterdag in TROS Kamerbreed in eerste instantie geschrokken te zijn van het artikel in Trouw, maar hij zei er ook bij dat de politie er wel tegen optreedt. 'Het is op het randje, maar het moet er niet overheen gaan.' Volgens Dijkhoff onderstreept de situatie in de Schilderswijk het nut van gericht optreden in bepaalde wijken.

De PvdA wil meer weten van het kabinet in het wekelijks vragenuurtje in de Tweede Kamer en er eventueel later over debatteren. ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vraagt om nader onderzoek.

Op basis van eigen ervaringen in de wijk zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut de reportage in Trouw te herkennen. Ze vindt het ergerlijk dat partijen als de PVV en de PvdA nu om actie roepen terwijl ze eerdere voorstellen van de SP niet hebben gesteund. Ze doelt dan onder meer op plannen om met andere type woningbouw buurten gemengder te maken. Ook scholen zouden gemengder moeten worden. Karabulut wil daarom nu weer debatteren over deze problematiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden