Optimistische Votron overspeelde zijn hand

AMSTERDAM (ANP) - Topman Jean-Paul Votron van Fortis verrichtte een imposante daad door ABN Amro, de grootste bank van Nederland, over te nemen. Dat hij daarvoor vorstelijk werd beloond, vond hij logisch.

,,Slechts weinig mensen kunnen wat ik kan, net als weinigen kunnen wat Justine Henin kan'', aldus de bestuurder, verwijzend naar het Belgische tennistalent.

Hoewel Votron geldt als een rasoptimist, kon de bestuurder Fortis niet behoeden voor rampspoed. De overname van ABN Amro voor 24 miljard euro bleek te duur. Zeker gezien de uitgebroken kredietcrisis, die een forse wissel trekt op de financiële gezondheid van het Belgisch-Nederlandse concern.

Begin loopbaan

De 57-jarige Belgische bankier, getrouwd en vader van twee kinderen, studeerde economische en financiële wetenschappen in Brussel. Hij begon zijn loopbaan bij voedingsmiddelenconcern Unilever, leerde het bankiersvak bij Citibank en stapte vervolgens in 1997 over naar ABN Amro. De Belg slaagde er niet in door te dringen tot de bestuurstop van de bank en keerde in 2002 terug bij Citigroup. Voorzitter Maurice Lippens haalde Votron twee jaar later binnen bij Fortis om topman Anton van Rossum op te volgen.

Votron, fervent jogger, stond sinds oktober 2004 aan het roer bij de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar. Hij begon met een grote schoonmaak en schaarde bijna alle verschillende onderdelen van het bedrijf onder hetzelfde Fortis-logo. Vervolgens richtte hij zijn pijlen op groeimarkten zoals Turkije. Fortis deed het die eerste jaren goed onder Votron.

'Beste zakenman'

Begin vorig jaar werd Votron bekroond tot beste zakenman van Europa. Vooral zijn leiderschap en visie werden geprezen. ,,Leiderschap valt niet te leren'', zei hij naar aanleiding van de prijs in de Belgische krant De Tijd. ,,Er bestaat geen cursus voor, of ook geen boek. Ik ben ervan overtuigd dat iemand als leider geboren wordt.''

Uit hetzelfde interview bleek dat Votron een rasoptimist is. ,,Positive thinking: ik geloof daar sterk in'', aldus de Belg. ,,Bedrijven komen de hele tijd in situaties terecht die niet briljant ogen. De enige juiste reflex is: de positieve kant van de zaak zoeken.''

Bonus

Dat Fortis eind juni plots ruim 8 miljard euro aan vers kapitaal nodig had, kon Votron aan aandeelhouders niet meer positief uitleggen. Zij stoorden zich inmiddels hevig aan het feit dat Votron zaken telkens veel te rooskleurig had voorgesteld. Drie weken voor de noodgreep beweerde hij nog dat de solvabiliteit van Fortis ,,op plan'' was.

Votron kreeg een bonus van 2,5 miljoen euro voor het binnenhalen van ABN Amro. Hierop werd hij bestempeld als graaier. De bestuurder verdedigde zich in een interview met de de Belgische krant La Libre door erop te wijzen dat het ging om een bijzondere prestatie, net zoals bijvoorbeeld tennisster Henin die verricht. ,,Het gaat om een grote overname die door de hele wereld als uitzonderlijk wordt erkend. Het is logisch dat dit zich weerspiegelt in de vergoeding.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden