Optimistische ijsmeester vindt het te vroeg voor een datum

Veel zwakke plekken en het wordt ook nog volle maan

IJsmeester Jan Oostenbrug is een optimistisch mens, zegt hij tijdens de persconferentie die het bestuur van Vereniging De Friesche Elf Steden geeft. Misschien, voegt hij eraan toe, wel de meest optimistische man van heel Friesland, mits tenminste het weer een beetje wil meewerken de komende dagen. En de maan. Want na volle maan wil het weer nog wel eens omslaan en dat kan de organisatie van de tocht niet gebruiken. Oostenbrug: "Als de wind uit het oosten blijft komen, ben ik de grootste optimist die er is. We zullen er alles aan doen om de Elfstedentocht door te laten gaan."

De persconferentie in Leeuwarden werd gisteren druk bezocht. Tientallen cameraploegen zijn uitgelopen om het eerste nieuws over de mogelijk eerste Elfstedentocht in vijftien jaar te verslaan. Echt veel nieuws valt echter nog niet te melden. Ja, het ijs in Friesland is de afgelopen week met soms strenge vorst op de meeste plaatsen snel aangegroeid. En ja, het bestuur en al zijn vrijwilligers zullen er alles aan doen om de zestiende tocht ook daadwerkelijk te laten doorgaan. Maar voor een datum is het nog te vroeg, zegt voorzitter Wiebe Wieling. "Veel te vroeg. We hebben nog grote problemen op de route. Op sommige plaatsen is het ijs écht nog niet goed genoeg."

Na die eerste uiteenzetting - omlijst met de nodige reserves - klinkt ook een optimistisch geluid. De weersvooruitzichten zijn de komende dagen nog goed, zodat het ijs alle kans krijgt om aan te groeien. Wieling zegt dat er 15 centimeter nodig is om wedstrijd en toertocht te laten doorgaan. Maar, zeggen zowel Oostenbrug als Wieling, die ijsdikte is nog nergens bereikt. In het zuidwesten van de provincie is het ijs op veel plaatsen zelfs erg slecht. "Daar speelt de sneeuw ons parten", zegt Wieling. "Over het algemeen is het ijs prima, maar de zwakste schakel bepaalt de kracht van een ketting. We hebben nog zat slechte plekken."

Om de ijsaangroei goed in de gaten te houden, komen de rayonhoofden morgenavond opnieuw bij elkaar. En zal het bestuur opnieuw een openbare toelichting geven. Wieling wil niet geheimzinnig doen over de kansen op een nieuwe Elfstedentocht. Met een glimlach meldt hij zelfs dat de vereniging zelf 'op Twitter zit'. Wieling maakt duidelijk dat hij maar één ding wil: de tocht moet er komen. Of, zoals ijsmeester Oostenbrug het zegt: "De trucendoos moet open. We moeten centimeters sprokkelen en alle zeilen bijzetten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden