Optimisme overwint kou op de Mall

Miljoenen Amerikanen trotseerden de kou in Washington om de emotionele beëdiging van Barack Obama als president mee te maken.

Nu eens leek het ’O-ba-ma’ uit honderdduizenden kelen van achterin de National Mall in Washington DC naar de trappen het Capitool te rollen. Dan weer leek die kreet ergens op de helft te beginnen. Steeds weergalmde die tegen de gebouwen rondom de Mall. Het was guur en koud in de Amerikaanse hoofdstad. Maar dat deerde de circa drie miljoen bezoekers niet. Hun begeestering en optimisme overwon de kilte.

Carolyn Jackson uit Buffalo in de staat New York kreeg het te kwaad toen Obama de eed op de grondwet aflegde. „Dit is zo mooi”, stamelde ze. „Ik wou dat mijn vader dit had kunnen zien. Hij groeide op in een omgeving waar zwarten uit aparte fonteintjes moesten drinken. Hij kon alleen dromen van deze dag.”

Ook voor haar buurman was de beëdiging een emotioneel moment. „Ik heb het uitgegild van vreugde. Ik heb me als African-American nog nooit zo betrokken bij mijn land en de regering gevoeld. Natuurlijk waren de voorgangers van Obama ook mijn president, maar met hem voel ik me volwaardiger Amerikaan dan ooit.” Nicole Gray beleefde het anders. „Die emoties heb ik al gehad, op de avond dat Obama de verkiezingen won. Voor mij had de plechtigheid iets zakelijks. We moesten de formaliteiten eventjes regelen zodat hij kan beginnen om verandering te brengen.”

Gray was speciaal voor de beëdiging met haar man en zoon Malcolm vanuit New York komen rijden. „We hebben een uurtje in de auto geslapen, ons daarna ietwat opgefrist en hebben vanaf vier uur ’s ochtends op de Mall gezeten.” Malcolm mist daardoor een dag school. „Maar dit was de beste lesdag die hij had kunnen krijgen.”

Ook Margarite Earls, die uit Detroit in de staat Michigan was komen rijden, was vroeg opgestaan om niet uren voor de veiligheidscontroles in de rij te hoeven staan, waar elke bezoeker van de Mall doorheen moest. „Ik wilde elke minuut in me opnemen en beslist geen woord missen.”

Ze is helemaal verkleumd, zo geeft ze toe. „Maar het was geweldig. Ik voel me als een Israëliet die Mozes door de Rode Zee heeft geleid. We zijn nog niet in het beloofde land, maar we zijn vrij, eindelijk vrij.” Gisteravond ging ze nog naar een bal. „De kaart kostte 250 dollar, maar het is het me allemaal waard.”

Sharon Elliott uit Inglewood in Californië zegt zich af te moeten knijpen „dat Amerika echt een zwarte president heeft”. Ze gaat voor hem bidden. „Niet omdat ik over Obama inzit. Hij gaat het geweldig doen. Maar zoals elk mens heeft hij gebed nodig.” Een van haar reisgenoten stemt in met een ’Amen’. „Zijn werk begint nu.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden