Optimisme over wederopbouw Uruzgan

door George Marlet

Nederlandse militairen gebruiken de relatieve rust in Uruzgan om de basis te leggen voor wederopbouw. De eerste stappen zijn ’bemoedigend’.

Verborgen leiders, daar is het Nederlandse Provinciaal reconstructieteam (PRT) in de Afghaanse provincie Uruzgan naar op zoek. Zij kunnen de verlammende impasse doorbreken die de fundamentalistische taliban-beweging met intimidatie en geweld veroorzaakt. Uit angst voor de taliban houden veel leiders zich schuil, waardoor een bestuurlijk vacuüm ontstaat.

Het uitnodigen van Qayyum Karzai, de oudste broer van president Hamid Karzai, op een shura (volksraad) bleek een effectieve manier om verborgen leiders tevoorschijn te laten komen. Qayyum Karzai, parlementslid voor de provincie Kandahar, was deze week de eregast van de shura in Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan. Zo’n 150 mannen bezochten de vergadering, onder wie honderd stamoudsten uit alle delen van Uruzgan. „Dit was de grootste shura die we tot nu toe hebben gehouden. Bijna alle stammen waren vertegenwoordigd en dat is uniek. Er waren veel leiders bij die heel lang verborgen hebben gezeten”, vertelt PRT-commandant luitenant-kolonel Nico Tak vanuit Kamp Holland. „Dat de oudste broer van president Karzai erbij was, is voor de tribale leiders een belangrijk signaal dat de regering in Kaboel hen serieus neemt. Uruzgan is lange tijd achtergesteld geweest.”

Het herstellen van de formele en informele structuren is noodzakelijk voor de wederopbouw van Uruzgan. Het provinciaal reconstructieteam, nu vier maanden actief, steekt veel tijd en energie in het leggen van contacten met dorps- en stamoudsten. Qayyum Karzai riep de leiders op om samen te werken met de Isaf-militairen. De aanwezigheid van Karzai is ook een ’leuke opsteker’ voor de gouverneur van Uruzgan, Maulavi Munib. De gouverneur manoeuvreert volgens Tak „heel behendig” tussen de nationale regering, de Navo-troepenmacht Isaf en de tribale belangen.

Vergeleken met andere provincies in het zuiden van Afghanistan is het in Uruzgan rustig. Mede daardoor is PRT-commandant Tak optimistisch over de kansen van wederopbouw. In eerste instantie richten de Nederlandse troepen zich op het ontwikkelen van Tarin Kowt en Deh Rawod, waar de Nederlandse bases zijn gevestigd. In en rond de twee plaatsen zijn met Nederlands geld projecten opgezet die de bevolking duidelijk moeten maken dat zij van Isaf veel te winnen hebben. Lokale aannemers leggen wegen aan, bouwen bruggetjes over rivieren en een muur rond het vrouwenhospitaal.

Volgens de ’inktvlek-methode’ moet de economische ontwikkeling zich verder uitbreiden naar Chora in het noordoosten van Uruzgan. Chora zelf zit volgens Tak al in de lift. „Drie maanden geleden was Chora nog een spookstadje, één doffe ellende. Nu zie je weer mensen op straat en ze lachen. De school krijgt een dak, de kliniek wordt voorzien van medicijnen en het districtsgebouw wordt gerenoveerd. Dat geeft mensen weer hoop voor de toekomst.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden