Optimisme over het Nederland van over 20 jaar

Zakjes met groentezaden in een rek. Doe-het-zelf, zoals een groentetuin aanleggen of zelf energie opwekken, is over 20 jaar veel belangrijker geworden. Beeld ANP
Zakjes met groentezaden in een rek. Doe-het-zelf, zoals een groentetuin aanleggen of zelf energie opwekken, is over 20 jaar veel belangrijker geworden.Beeld ANP

We gaan in Nederland een mooie toekomst tegemoet. Dat klinkt misschien vreemd, nu de economische crisis steeds breder voelbaar is. Maar we zijn creatief en innovatief genoeg om de problemen op te lossen die zich nu voordoen in economie en samenleving. Mits we dat maar samen doen.

Dit onmiskenbare optimisme spreekt uit de artikelen in de bijlage 'Nederland in 2030', die vandaag bij Trouw zit. De bijlage markeert het begin van de Maand van 2030, waarin VU Connected, netwerk van de Vrije Universiteit, VUmc en Windesheim, zoveel mogelijk mensen wil laten meepraten over hoe Nederland er over twintig jaar uitziet.

Groentetuin op het dak
De Rotterdamse hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans voorziet dat zonnepanelen en drijvende woningen met een groentetuin op het dak het straatbeeld in 2030 bepalen. De sluipende revolutie van doe-het-zelvers die hun eigen energie opwekken uit zon, wind en bodem is niet meer te stoppen, zegt hij, nu de techniek daarvoor steeds makkelijker voorhanden en beter betaalbaar is. Dat leidt tot spanning en chaos omdat de grote energiebedrijven die verandering tot dusver traineren, verwacht Rotmans. "Dit zal ertoe leiden dat de overheid de regie op zich gaat nemen om industrie, vervoer en landbouw te verduurzamen."

Ook wetenschapsjournaliste en Trouw-columniste Asha ten Broeke rekent op een actieve rol van de overheid, om te voorkomen dat obesitas in 2030 een onbeheersbare volksziekte zal zijn. Waar de mens 'met zijn prehistorisch brein' geen weerstand kan bieden aan snackvoedsel en de industrie uit concurrentieoverwegingen niet stopt met het toevoegen van vet en suiker zal de 'nanny state' met financiële prikkels het eten van groente en fruit moeten bevorderen.

Naar een primitief tijdsbeeld
Maar een wijze overheid alleen garandeert nog geen mooie toekomst. De meeste inbreng moet van onszelf komen. "De individualisering begint ons op te breken. Het wachten is op inspirerende politieke en spirituele leiders", betoogt politicologe en publiciste Monique Samuel. "Er is behoefte aan een inspirerend verhaal dat de samenleving bindt", zegt ook cabaretier Johan Fretz. Dat past bij de stijl van de nieuwe politieke leider, die parlementair historicus Peter van der Heiden ziet verschijnen: een persoonlijk verhaal, geen kant-en-klare oplossingen maar een algemene visie die vraagt om vertrouwen.

Trendwatcher Lidewij Edelkoort verwacht een terugkeer naar een primitief tijdsbeeld: zelf produceren, werken en leven in collectieven, meer uitwisselen, grotere gezinnen waarin de vader zich actief met zijn kinderen bezighoudt. "Ik heb het gevoel dat een bepaalde vorm van Utopia mogelijk is."

Lees meer vandaag in de bijlage van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden