UPDATE

Opstelten zoekt weer naar bonnen miljoenendeal Cees H.

Minister Ivo Opstelten tijdens een debat over de deal met drugshandelaar Cees H., vorig jaar maart.Beeld anp

Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie heeft het Openbaar Ministerie en zijn departement opnieuw gevraagd op zoek te gaan naar afschriften van de schikking in 2000 met drugsdealer Cees H. De VVD-bewindsman maakt zich geen zorgen over zijn positie, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

De oppositie in de Tweede Kamer wil snel duidelijkheid van Opstelten over de deal die staatssecretaris Fred Teeven in 2000 als aanklager sloot met drugshandelaar Cees H. Het tv-programma Nieuwsuur stelde gisteravond dat het bedrag dat de drugshandelaar destijds kreeg veel hoger was dan Opstelten eerder meldde.

Opstelten heeft steeds gezegd dat niet exact te achterhalen is hoeveel er is overgemaakt aan Cees H. Volgens Nieuwsuur is dat wel bekend: 4,7 miljoen gulden, veel meer dan de 2 miljoen die Opstelten eerder meldde. Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Cees H., zei gisteravond in het televisieprogramma Pauw dat het bedrag dat Nieuwsuur bekendmaakte klopt.

D66-Kamerlid Magda Berndsen zei tegen het NOS Journaal dat Opstelten daarmee de Kamer op het verkeerde been gezet en "echt heel veel'' heeft uit te leggen.

"Als dit klopt dan staat dit haaks op de eerdere uitspraken van minister Opstelten tijdens het debat over deze zaak. Hij sprak over een veel lager bedrag en zei dat het bankafschrift onvindbaar was. We moesten hem maar op zijn blauwe ogen geloven'', aldus Berndsen, die ook een debat met Opstelten wil over de kwestie.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg constateert dat de gegevens die Opstelten de Kamer eerder gaf "mogelijk niet kloppen''. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers moet de onderste steen boven komen om duidelijk te krijgen "dat dit geen doofpot was''.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen constateert dat Nieuwsuur wel boven tafel kreeg wat Opstelten niet wist te vinden. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks pleit voor een parlementair onderzoek naar de kwestie. Kamerlid Louis Bontes vindt dat Opstelten moet aftreden.

Regeringspartij PvdA kwam met een summiere verklaring. Het Tweede Kamerlid Jeroen Recourt liet weten een brief van Opstelten te willen over de in Nieuwsuur geuite beschuldigingen.

De VVD, de partij van Opstelten, ziet vooralsnog geen grote problemen. De positie van Opstelten is "wat ons betreft niet in het geding'', zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Hij houdt er nu geen rekening mee dat Opstelten of staatssecretaris Teeven moeten opstappen.

De oppositie wil dat Opstelten uiterlijk maandag uitgebreid antwoord geeft op de gestelde Kamervragen. Dinsdag zou er dan over kunnen worden gedebatteerd.

Het ministerie van veiligheid en justitie stelde gisteren in een verklaring dat Opstelten de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd over de schikking van het OM in 2000 met drugsdealer Cees H. Volgens het ministerie is niet bekend hoeveel precies is overgemaakt aan Cees H.

Uit onderzoek naar de schikking blijkt dat 'er géén financiële gegevens meer beschikbaar zijn: er zijn geen bankafschriften meer als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen. Er zijn ook geen andere documenten meer voorhanden', aldus de verklaring.

De deal werd in 2000 getroffen door huidig staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie, die toen officier van justitie was. Opstelten is politiek verantwoordelijk voor het optreden van Teeven destijds.

"Ook de betrokkenen, onder wie de staatssecretaris, hebben onvoldoende herinneringen om onderbouwde uitspraken te kunnen doen over de financiële afwikkeling van deze schikking'', meldt het ministerie, dat verder schrijft dat 'altijd de mogelijkheid blijft bestaan dat bankafschriften alsnog door derden worden overgelegd'.

Staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie, was in 2000 officier van justitie toen het Openbaar Ministerie de deal met Cees H. sloot.Beeld anp

Waar zijn toch de bonnetjes?

De zaak rond de vijftien oude deal die het Openbaar Ministerie sloot met Cees H. achtervolgt minister Opstelten en zijn staatssecretaris Teeven nu bijna een jaar, maar onduidelijkheden blijven bestaan.

Cees H. - in het criminele milieu bekend als 'Puk' - is een veroordeelde drugscrimineel, die in de jaren tachtig fortuin maakte met de smokkel van, en handel in honderden tonnen hasj. Hij werd daarvoor in 1984 tot negen jaar cel veroordeeld. In 1985 ontsnapte hij uit de Bijlmerbajes, werd in 1993 weer opgepakt en zou in 2002 vrijkomen. Tegelijkertijd liep tegen Cees H. ook een ontnemingzaak, waarin het OM het astronomische bedrag van 500 miljoen gulden eiste, het vermeende criminele vermogen van H.

Toen duidelijk werd dat dat moeilijk te bewijzen zou zijn, besloot het OM in 2000 een deal te sluiten met H. Het OM had toen al beslag laten leggen op enkele Luxemburgse bankrekeningen van H., met naar verluidt rond de vijf miljoen gulden (ca. 2,26 miljoen euro). Huidig staatssecretaris van justitie Fred Teeven was toen als officier van justitie nauw betrokken bij de schikking.

De partijen spraken af dat die volledig geheim gehouden zou worden gehouden. Volgens de toen geldende regels was het ook niet nodig dat de minister van justitie ermee in moest stemmen. Pas in 2002 zou deze op de hoogte zijn gebracht.

De deal kwam erop neer dat Cees H. 750.000 gulden als schikkingsbedrag aan de staat zou betalen, waarna hij van de ontnemingszaak verlost zou zijn. In ruil daarvoor zou hij zijn in beslag genomen vermogen terugkrijgen.

Juist over de hoogte van dat bedrag rees vorig jaar onduidelijkheid, toen Nieuwsuur in maart meldde dat justitie aan H. bijna 5 miljoen gulden had teruggegeven, en dat de belastingdienst daarover niet was ingelicht. Belastingrechtexperts zeiden toen dat de deal eigenlijk neerkomt op een 'witwasoperatie' door Justitie.

Minister Opstelten ontkende in een daaropvolgend Kamerdebat dat er 4,7 miljoen gulden was teruggestort op de bankrekening van Cees H. De bewindsman hield en houdt vol dat er zo'n 2 miljoen gulden was betaald aan H., waarvan deze de 750.000 gulden boete had teruggestort. Per saldo is de drugshandelaar er volgens Opstelten dus rond de 1,25 miljoen gulden (zo'n 566.000 euro) wijzer van geworden.

De voormalige advocaat van Cees H., Piet Doedens, beweerde kort na het Kamerdebat vorig jaar al dat Opstelten de Kamer onjuist had ingelicht. "Het was allemaal lulkoek wat Opstelten verkondigde. Het was liegen en omzeilen. En de Kamer slikte dat", zei Doedens tegen de Volkskrant.

Opstelten heeft ook nu weer gezegd dat moeilijk te achterhalen is hoeveel er precies is overgemaakt aan Cees H., omdat er in de archieven van Justitie geen bewijs meer van is terug te vinden, zoals bonnen of een bankafschrift.

Maar Nieuwsuur stelde op basis van bronnen binnen Justitie en het OM dat die gegevens er wel zijn, namelijk 4,7 miljoen gulden. De huidige advocaat van Cees H., Jan-Hein Kuijpers, zei gisteravond in het televisieprogramma Pauw dat het bedrag dat Nieuwsuur bekendmaakte klopt. Het zou gaan om een bedrag van 4.710.627 gulden en 18 cent. Om precies te zijn.

Maar het bankafschrift mocht hij van zijn cliënt niet laten zien, waarmee het bewijs nog steeds niet onomstotelijk is geleverd. Opstelten stelt nu een nieuwe bonnetjesjacht in op zijn departement. Gefrustreerd zei hij vanmiddag dat het "plezierig" zou zijn als "diegene die de afschriften heeft zich even bekendmaakt".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden