Opstelten wil door met prostitutiewet

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en JustitieBeeld anp

Minister Ivo Opstelten gaat het voorgenomen registratiesysteem voor prostituees heel 'zorgvuldig' uitwerken. Hij zal dat dan ook voorleggen aan de Eerste en Tweede Kamer, het College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State. Dat schrijft hij vrijdag aan de Eerste Kamer.

De Senaat zette het wetsvoorstel Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche vorig jaar nog in de ijskast. Er waren zorgen over de privacy. Er moest eerst nadere informatie komen over het opslaan van gegevens en de relatie tussen zijn plan en de Rechten van de mens. Opstelten wil nu graag door met de wet, vooral omdat er van meerdere kanten vraag is naar wetgeving.

De seksklant moet zich er straks van kunnen vergewissen of een prostituee legaal werkt, omdat bezoek aan een illegale sekswerker strafbaar is. Bij een bezoek aan een bordeel zou de klant kunnen nagaan of dat een vergunning heeft. Hij mag er dan van uitgaan dat de prostituee legaal werkt.

Opstelten heeft begrip voor de vragen vanuit de Senaat, meldt hij. Hij heeft 'alle argumenten en opties opnieuw zorgvuldig gewogen': 'Ik kan niet anders concluderen dan dat de wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche nodig is om de misstanden in de prostitutiesector, waaronder mensenhandel, harder aan te pakken en om te zorgen voor een schonere, legale branche.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden