Opstelten weet niet hoeveel Cees H. precies kreeg

Beeld anp

Minister Ivo Opstelten (veiligheid en justitie) kan niet precies zeggen hoeveel is overgemaakt naar crimineel Cees H. Hij gaat uit van een bedrag van 1,25 miljoen gulden, maar kan dit niet met zekerheid zeggen omdat hij de bankgegevens niet heeft. Dat liet hij weten in een brief aan de Kamer.

Toenmalig Officier van Justitie Fred Teeven sloot in 2000 een deal met de drugsbaron. Volgens Opstelten werd 2 miljoen gulden overgemaakt op een Luxemburgse rekening. Cees H. betaalde op zijn beurt een boete van 750.000 gulden aan de staat. De rest, 1,25 miljoen gulden, mocht hij houden.

Opstelten reageerde op Kamervragen naar aanleiding van de uitspraken van Piet Doedens, de voormalige advocaat van Cees H. Doedens beweert dat het OM niet twee, maar bijna vijf miljoen gulden heeft overgemaakt naar de bankrekening van zijn kantoor, waarna de advocaat het doorsluisde naar de crimineel.

Volgens Opstelten blijkt uit gegevens van het Bureau Ontnemingwetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) dat voor 5.085.700 gulden aan eigendommen in beslag werd genomen, maar dat de waarde van de banksaldi in Luxemburg, contant geld en sieraden daalde tot 2 miljoen gulden.

Bankafschriften
"Over wat feitelijk is overgemaakt, heb ik met uw Kamer niet gesproken", schrijft Opstelten. Hij heeft gezocht naar bankafschriften uit die periode, maar navraag bij de banken waar het OM destijds bankierde heeft geen resultaat opgeleverd. Banken moeten de gegevens zeven jaar bewaren, maar deze termijn is inmiddels verstreken. Er wordt doorgezocht naar administratie van de deal, maar dit wordt bemoeilijkt omdat het OM meerdere malen is overgestapt op een ander betalingssysteem.

Opstelten heeft navraag gedaan bij het College van Procureurs Generaal. "Dat is nog in afwachting van de resultaten hiervan. Over de uitkomsten zal ik u informeren." Opstelten blijft dus bij het bedrag van 2 miljoen gulden en zegt de uitspraken van Doedens "niet te kunnen plaatsen".

Hoge uitzondering
De minister gaf bij hoge uitzondering inzicht in een stuk tekst van het BOOM en wil de Kamer in vertrouwen verder informeren.

Met zijn uitleg overtuigde Opstelten de oppositiepartijen nog niet. Zij willen opnieuw met hem in debat, maar daarvoor was vooralsnog niet genoeg steun. De PvdA wacht de vertrouwelijke informatie af. D66, ChristenUnie en het CDA riepen de betrokken advocaten, onder wie Doedens, op duidelijkheid te geven en hun informatie te delen, desnoods via een notaris.

Opstelten herhaalde ook dat de deal niet onwettig was. "Ik heb vastgesteld dat het OM heeft gehandeld binnen de toen geldende wet- en regelgeving." Volgens de minister was er geen sprake van witwassen of belastingontduiking. Destijds stond witwassen nog niet in het Wetboek van Strafrecht en daarnaast kon niet officieel worden vastgesteld dat het geld van Cees H. afkomstig was uit misdrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden