'Opstelten slaat de plank mis met zijn brief'

Beeld ANP

Minister Ivo Opstelten (veiligheid en justitie, VVD) heeft zich in een persoonlijke brief gericht tot de Nijmeegse juwelier Jos Kamerbeek. De juwelier vindt de woorden van de minister 'zeer onbevredigend'.

In de brief van Opstelten, waarover Trouw beschikt, gaat de minister met geen woord in op het besluit van de juwelier om jonge Antillianen en Marokkanen voortaan te weren uit zijn winkel. Kamerbeek is de afgelopen tien jaar acht keer overvallen, en hij liep daarbij een gedeeltelijke dwarslaesie op. De daders behoorden volgens hem vrijwel altijd tot de genoemde categorieën.

Opstelten schrijft dat hij 'ten zeerste betreurt' wat Kamerbeek is overkomen. De minister heeft zich naar eigen zeggen over de situatie laten informeren door de burgemeester van Nijmegen, Thom de Graaf, en de hoofdofficier van justitie. Volgens hen hebben gewelddadige overvallen 'topprioriteit' in de politieregio Gelderland-Zuid.

"Vanwege de ernst van de overvallen heeft de lokale driehoek besloten om over te gaan tot een intensieve, dadergerichte en persoonsgebonden aanpak", schrijft Opstelten aan de juwelier. "Mij is verzekerd dat ook ten aanzien van uw zaak de grootst mogelijke inspanning wordt gepleegd."

Bovendien komen er volgens de minister extra subsidies beschikbaar voor het nemen van preventieve maatregelen in de winkel. Ook overlegt Opstelten met de Federatie Goud & Zilver om nieuwe maatregelen uit te proberen, 'zoals het plaatsen van gps-zenders in sierraden'.

Jos Kamerbeek heeft de minister opnieuw per brief beantwoord. "Waarschijnlijk zijn u vele zaken de laatste weken ontgaan", schrijft de juwelier. "Na alles wat mij overkomen is, weigeren wij jonge allochtonen en ieder persoon die wij niet in onze winkel willen hebben."

Kamerbeek zegt dat hij 'duizenden positieve reacties (heeft) ontvangen van net als wij zeer bezorgde Nederlanders, die geen enkel vertrouwen meer hebben in de Haagse politiek en die vooral de vloer aanvegen met de Nederlandse politie'.

Door de media-aandacht is volgens Kamerbeek 'een nationaal gevoel op gang gekomen dat u als minister niet moet onderschatten'. Hij nodigt Opstelten uit voor een bezoek, waarbij hij hem inzage zal geven in 'de vele reacties van uw landgenoten, onder wie veel goedwillende allochtonen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden