Opstelten: politie goed voorbereid op jaarwisseling

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ziet de jaarwisseling met vertrouwen tegemoet. Op 1 januari stapt de politie over op de nieuwe organisatiestructuur: de Nationale Politie met 25 districten. Die organisatie is goed voorbereid op de jaarwisseling, meent de minister. Er komt geen landelijk vuurwerkverbod, wel zijn gemeenten bevoegd om vuurwerk op bepaalde locaties te verbieden.

Joost de Vries

De Tweede Kamer debatteert vandaag met de minister over de immer roerige nacht van 31 december op 1 januari. Over een kleine twee weken viert Nederland de komst van 2013. Jaarlijks vinden bij de viering van het nieuwe jaar onregelmatigheden en vernielingen plaats.

Vooral door het misbruik van vuurwerk wordt veel schade aangericht. Afgelopen jaarwisseling werd voor circa tien miljoen euro aan vernielingen gepleegd, begin 2011 moesten verzekeraars zelfs twaalf miljoen uitkeren. Vragen vanuit de Kamer over de mogelijkheid van een vuurwerkverbod konden echter niet op steun rekenen van de minister.

Volgens Opstelten beschikken gemeenten binnen het huidige Vuurwerkbesluit over genoeg bevoegdheden om zelf de orde te bewaken. 'Gemeenten kunnen plaatsen aanwijzen waar te allen tijde het afsteken van vuurwerk verboden is: zoals bijvoorbeeld bij ziekenhuizen, in buurt van huizen met rieten daken, in winkelstraten, in de buurt van dierenasiels.' Ook kunnen gemeenten gedurende de nacht plekken waar vuurwerk veel risico oplevert, zoals portieken en pleinen, tot verboden gebied aanwijzen. Gemeenten hebben niet de mogelijkheid om een hele regio vuurwerkvrij te verklaren.

De Kamer uitte ook zorgen over de overstap naar de Nationale Politie op 1 januari. Berndsen (D66): 'Juist de overgang maakt het voor politie buitengewoon lastig om in de nieuwe formaties al te moeten opereren.' De minister zei die zorg niet te delen. 'Natuurlijk zullen er allerlei dingen gebeuren, dat kan niet anders. Maar die operatie staat er heel professioneel, die staat er ijzersterk.'

Sociale media
Verder zei de minister dat politie en justitie extra zijn voorbereid op het gebruik van sociale media tijdens de jaarwisseling. 'Er zal niet gewacht worden op de commissie-Cohen (de commissie die onderzoek doet naar het Project-X-feest in Haren, red.) tot men daar iets aan doet. Daar is de politie op ingericht en op voorbereid.' Minderjarigen die over de schreef gaan met vuurwerk lopen dit jaar het risico voor de rechter te moeten verschijnen. Voorheen werden minderjarigen altijd doorgestuurd naar bureau Halt voor een taakstraf.

Alle incidenten van geweld tegen hulpverleners worden meteen na de jaarwisseling behandeld met het snelrecht. Beelden van geweld gefilmd door particulieren kunnen bijdragen aan vervolging, zei Opstelten. Hij voegde daaraan toe dat de beelden het best kunnen worden ingeleverd bij de politie. 'Dat is effectiever dan beelden op internet plaatsen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden