Opstelten ontevreden over geweld tegen hulpverleners

Ivo Opstelten Beeld epa
Ivo OpsteltenBeeld epa

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is ontevreden over het geweld dat is gepleegd tegen hulpverleners tijdens de afgelopen jaarwisseling. 'Er zijn minder incidenten tegen hulpverleners dan vorig jaar, maar ik ben niet tevreden', zei de bewindsman vandaag. 'Het aantal is nog steeds onaanvaardbaar.'

Redactie

Het totaal aantal gewelddadigheden was afgelopen nacht ruim 8000 tegen 8500 vorig jaar, liet Opstelten weten. Er werden 74 hulpverleners belaagd, tegen 110 vorig jaar. Er zijn 61 mensen gearresteerd, omdat ze zich gewelddadig opstelden tegen hulpverleners. De ernst van de incidenten was iets minder dan vorig jaar.

In totaal werden er 1000 aanhoudingen gedaan wegens geweldplegingen, brandstichting en andere vergrijpen. Vorig jaar bedroeg dat aantal 1300. Maar het aantal incidenten is nog steeds te hoog, vindt Opstelten. 'Wij pikken dit niet. We moeten keihard doorgaan om te zorgen dat oud en nieuw gewoon feest wordt.'

De campagne die is gevoerd tegen het belagen van politie en andere hulpverleners heeft volgens de minister wel iets geholpen, maar niet voldoende. Het beleid van 'zero tolerance' en snelrecht voor overtreders moet worden voortgezet.

Opstelten zou het een goede zaak vinden als gemeenten zelf vuurwerk organiseren, zoals hier en daar al gebeurt. Volgens hem zijn dergelijke evenementen door de politie makkelijker in goede banen te leiden. Hij deed dan ook een oproep aan burgemeesters om de mogelijkheden van georganiseerd vuurwerk te bekijken.

Persoonlijk zag de VVD-minister het liefst dat Nederlanders de jaarwisseling vieren zonder vuurwerk, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk het geval is. Maar hij beseft dat er in Nederland nu eenmaal een traditie is om wel vuurwerk af te steken. Die traditie is volgens hem ook belangrijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden