Opstelten naar Kamer om witwasdeal Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.Beeld ANP

Het kan zomaar een spannende dag worden voor minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van veiligheid en justitie. Een schikking die Teeven in 2000 als officier van justitie heeft gesloten met een crimineel roept zoveel vragen op, dat de Tweede Kamer vandaag uitleg wil. Opstelten zal als eindverantwoordelijke voor het Openbaar Ministerie de miljoenentransacties en de wetmatigheid ervan moeten verklaren.

Over de deal waarover 'Nieuwsuur' dinsdag berichtte, bestaat nog veel onduidelijkheid. Want waarom besloot het OM tot de afspraak met crimineel Cees H.? Waarom kreeg hij in ruil voor het storten van 750.000 gulden meer dan vijf miljoen gulden belastingvrij teruggestort? Waarom werd de Belastingdienst niet ingelicht over deze transacties, en had dat gemoeten?

De schikking met crimineel H. past binnen het profiel van Teeven. De zelfbenoemd crimefighter staat bekend als officier van justitie die de grenzen van de wet opzocht bij het bestrijden van de georganiseerde misdaad. Zo sloot hij omstreden overeenkomsten met grote criminelen en zette hij ze in als kroongetuigen om op die manier zaken aan het rollen te krijgen. De vraag is of de VVD-bewindsman ook in dit geval binnen de randen van de wet is gebleven, of deze heeft overschreden.

Ongelukkig moment
In een eerste reactie liet Opstelten weten dat de schikking voldeed aan de 'toen geldende wet- en regelgeving'. Voorganger Benk Korthals was destijds op de hoogte van de onderhandelingen tussen Teeven en Cees H. en werd over de uitkomsten geïnformeerd - al gebeurde het laatste pas twee jaar na dato, nadat het CDA Kamervragen stelde over de schikking. Ook Teeven zegt dat er 'niets aan de hand' was en is.

Het debat komt voor de VVD op een ongelukkig moment, zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen. VVD-Kamerlid Ard van der Steur hamerde er gisteren keer op keer op dat hij vandaag meteen met de minister in gesprek wil over de deal. Hij klaart liever vandaag de lucht dan na het weekend, vlak voor de stembusgang.

Het is overigens niet de eerste keer dat Teeven als staatssecretaris volop in de schijnwerpers staat. Krap een jaar geleden doorstond de VVD'er ternauwernood een debat naar aanleiding van de dood van een Russische asielzoeker die onterecht in detentie zat. Lastig punt was ook het proefverlof van Volkert van der G. dat Teeven, moest toestaan.

Het is nog de vraag of hij zich vandaag ook zelf zal verweren, want in principe is Opstelten als minister de aangewezen persoon om tekst en uitleg te geven.

Crimineel Cees H. blijkt zeer inventief
Amsterdammer Cees H. (61) is een crimineel die al midden jaren tachtig wegens omvangrijke drugshandel tot negen jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Puk, zoals hij in eigen kring vanwege zijn geringe lengte is genoemd, was niet alleen een belangrijke hasj- en drugshandelaar. Ook toonde hij zich inventief. Tot twee maal toe ondernam hij een ontsnappingspoging uit de Bijlmerbajes. De eerste keer, in 1985, slaagde hij, om vervolgens jarenlang uit handen van Justitie te blijven.

De Bijlmerbajes was in 1994 ook de basis van waaruit H. opnieuw probeerde voortijdig zijn vrijheid te heroveren. Dit keer met minder succes. Het naar binnen gesmokkelde explosief waarmee hij een gepantserd raam dacht te kunnen breken, bleek niet sterk genoeg. Uiteindelijk werd hij toch weer schuldig bevonden aan het organiseren van grote hasjtransporten en kreeg hij vier jaar cel.

'Puk', die ook met de Hakkelaar samenwerkte, verdiende ettelijke miljoenen met zijn drugsimperium. Over de in 2000 met toenmalig officier van justitie Teeven overeengekomen deal zei hij: 'Hij werd zo de grootste witwasser van Justitie. De Bijlmerbajes kwam met een rekening voor de schade aan het raam. Van wat overbleef heb ik nog steeds heel veel plezier'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden