Opstelten: ministerie wist niets van castraties 'homoseksuele' jongeren

null Beeld ANP
Beeld ANP

Publicaties afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad over castraties door de Rooms-Katholieke Kerk in de jaren '50 hebben minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) geschokt. Dat zei hij vandaag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Volgens Opstelten was het de eerste keer dat zijn ministerie van dergelijke praktijken hoorde.

'Naar eer en geweten kan ik zeggen dat dit de eerste keer is', zei hij op de vraag van PvdA-Kamerlid Khadija Arib of zijn ministerie niet eerder lucht kreeg van dergelijke verhalen.

Volgens NRC is destijds ten minste één seksueel misbruikte jongen gecastreerd na opdracht van de kerk. Het moest hem van zijn 'homoseksuele gedrag' afhelpen. Ook anderen zouden zo zijn behandeld. De castratie zou hebben plaatsgevonden nadat de jongen aangifte had gedaan van ontucht in een katholiek jongensinternaat.

Opstelten zei vandaag dat hij direct opdracht heeft gegeven te onderzoeken of Openbaar Ministerie en politie betrokken zijn geweest bij de kwestie.

Hoorzitting Deetman

De Tweede Kamer wil op korte termijn een hoorzitting houden met Wim Deetman. Die leidde een commissie die seksueel misbruik binnen de kerk onderzocht. De commissie hoorde over de mogelijke castraties, maar de melding bevatte 'onderzoektechnisch weinig aanknopingspunten voor verder onderzoek', liet een woordvoerder eerder weten. De melding haalde daarom het eindrapport niet.

Dat was ook zo wat betreft de mogelijke bemoeienis van katholiek politicus Victor Marijnen. Hij zou betrokken zijn geweest bij een gratieverzoek voor wegens ontucht veroordeelde broeders van het internaat waar het castreren zich voordeed. De KVP'er was later minister en premier.

Ook over het niet opnemen van deze informatie wil de Kamer Deetman horen. Voorafgaand aan die hoorzitting wil de Kamer alle beschikbare informatie van Opstelten ontvangen. Hij zegde dat vandaag toe. Na de hoorzitting houdt de Kamer een debat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden