Opstelten laat niets los over PRISM-schandaal

Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie Beeld ANP
Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitieBeeld ANP

Veel vragen bij de Tweede Kamerleden over wat het digitale spionageschandaal in de VS voor Nederland betekent, maar weinig antwoorden. Minister van veiligheid en justitie Ivo Opstelten gaf aan dat hij niet kan zeggen of de AIVD ook op internet meekijkt, zoals de Telegraaf dinsdag meldde.

redactie internet

"Het verbaast mij niet dat de Verenigde Staten zich bij inlichtingenvergaring ook op internetverkeer richten", zei Opstelten over de openbaring dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelt.

Maar in hoeverre de VS toegang hebben tot Nederlands dataverkeer en op welke manier de AIVD zelf gegevens via het internet verzamelt, daarover wilde Opstelten niets zeggen. "Over de activiteiten van onze inlichtingendiensten, en de samenwerking met buitenlandse diensten doe ik geen mededelingen. Wij werken binnen de kaders van de wet, en dat doen de Amerikanen ook", aldus de minister.

Asiel voor klokkenluider
SP en GroenLinks stelden voor om Edward Snowden, de voormalig CIA-medewerker die het PRISM-schandaal aan het licht bracht, in Nederland asiel aan te bieden. Maar Opstelten zag daar niets in. "Je moet je plaats kennen: het is niet aan ons om dat te doen", zei hij over het voorstel.

De minister liet bovendien weten het justitieel onderzoek dat de VS naar de klokkenluider heeft lopen niet te willen frustreren. Volgens het kabinet ligt de bal nu bij Eurocommissaris Viviane Reding (justitie), die binnenkort met de Amerikanen over de zaak zal spreken.

Vrijdag gaf minister van binnenlandse zaken Ronald Plasterk in een eerste reactie al aan dat de Nederlandse regering geen reden ziet om de Verenigde Staten om opheldering te vragen over het spionageschandaal, maar dat als een taak van de Europese Unie te beschouwen.

Wel gaf Plasterk aan dat de manier waarop de Amerikanen digitale gegevens verzamelen voor de Nederlandse inlichtingendiensten 'niet aan de orde is'. "Het kan nooit zo zijn dat de overheid maar rond kan shoppen op internet", zei de PvdA-bewindsman.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden