Update

Opstelten komt met voorstel over korpschef

Wikimedia, Creative Commons Beeld
Wikimedia, Creative Commons

De Tweede Kamer vraagt opheldering over de aanstelling van een interim-manager bij het politiekorps Flevoland, die 1600 euro per dag zou gaan verdienen. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie komt binnen enkele dagen met een voorstel voor een korpschef.

Dat zei een woordvoerder zaterdag naar aanleiding van de ophef die is ontstaan rond het aanstellen van een interimmanager bij het Flevolandse politiekorps. "Wij accepteren niet dat deze man wordt aangesteld als korpschef.''

De externe adviseur, Leo Zaal van adviesbureau Twynstra Gudde, is aangesteld door burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere omdat het korps momenteel geen leiding heeft.

PvdA en CDA wilden dinsdag in het vragenuurtje opheldering van Opstelten. De PVV wil dat Opstelten Jorritsma terugfluit. "Waarom zo duur?", vraagt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zich af. Zij wil weten waarom Jorritsma niet iemand van de politie zelf heeft kunnen vinden, bijvoorbeeld uit een ander korps. Volgens PVV-leider Geert Wilders is Jorritsma 'totaal de weg kwijt'. CDA-Kamerlid Coskun Cörüz noemt het besluit van Jorritsma "belachelijk en niet van deze tijd". De PVV in Flevoland gaat vragen stellen aan de commissaris van de koningin in Flevoland.

Zaal moet de opgestapte korpschef en plaatsvervangend korpschef tijdelijk gaan vervangen. Dat levert hem volgens een woordvoerder van de gemeente Almere 192.000 euro per jaar op voor 2,5 dag werken in de week. Omdat de korpsen Flevoland en Gooi- en Vechtstreek gaan fuseren en niemand anders die operatie kon leiden, werd volgens de zegsman voor Zaal gekozen.

Hoewel de aanstelling van Zaal nog niet definitief is, lijkt de deal volgens de gemeentewoordvoerder zo goed als rond. Hij wijst er tevens op dat het salaris van de interim-korpschef nog ruim valt binnen de norm van 1800 euro per dag die het ministerie heeft vastgesteld. Voor hoe lang Zaal wordt aangetrokken, is niet bekend.

Een woordvoerder van minister Opstelten wijst er op dat Zaal feitelijk geen korpschef, maar adviseur van de korpsbeheerder wordt. Zaal kan niet lid zijn van de korpsleiding en is dus feitelijk ook geen interim-korpschef, aldus de woordvoerder. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden