Opstelten kom op, regel die wietteelt

Burgemeesters willen het, rechters zien er goede gronden voor. Nu de minister van justitie nog, betogen de advocaten Sidney Smeets en Tim Vis.

TOM VISSIDNEY SMEETS en ADVOCATEN BIJ SPONG ADVOCATEN

Gelukkig zijn veel rechters realist. Waar burgemeesters steeds vaker roepen om regulering van de wietteelt en minister Opstelten (veiligheid en justitie) van geen wijken weet, zien rechters in dat het repressieve beleid van het Openbaar Ministerie tot oneerlijke vervolgingen leidt. Het OM lijkt er vooral op gebrand coffeeshops vanuit het niets te sluiten.

De aanvoer van hennep via de achterdeur van de coffeeshop mag dan nog niet expliciet gedoogd worden, feitelijk gebeurt dat wel. De moderne strafrechter ziet er dan ook niets in coffeeshops voor die strikt noodzakelijke aanvoer te bestraffen.

Rechters in onder andere Lelystad, Utrecht, Amsterdam, Zwolle, Den Haag, Den Bosch en Middelburg oordeelden dat coffeeshops een voorraad softdrugs moeten kunnen aanhouden om op een verantwoorde wijze hun bedrijf te runnen. Zij weigerden dan ook coffeeshophouders die vanwege het hypocriete beleid werden vervolgd een straf op te leggen. Het OM staat in zijn hemd.

Deze jurisprudentiële aardverschuiving kan maar één logische vervolgstap krijgen: het reguleren van de aanvoer aan de achterdeur om kwekers te vrijwaren van contraproductieve vervolgingen.

Burgemeesters willen niets liever. Zij zien in dat kostbaar gemeenschapsgeld verspild wordt aan het bestrijden van hennepteelt en vervolging van coffeeshops, terwijl het reguleren van de teelt en de aanvoerketen voor meer veiligheid zou zorgen.

Recent kwam Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, met een nieuw argument tegen regulering. Volgens Bik trekken gereguleerde kwekerijen gewelddadige stropers aan. Dat lijkt logisch, maar is het allerminst. Bik draait de zaken om: regulering tegenhouden omdat het risico op rippen stijgt, miskent immers dat dezelfde teelt nu ook al plaatsheeft, maar dan in de schemerwereld. Door de teelt te reguleren, ontstaat geen risico op rippen, maar wordt de handel en wandel van kwekerijen juist transparant en controleerbaar. Het risico van het rippen van een gereguleerde kwekerij die onder het oog van de autoriteiten opereert, moet kleiner worden geacht dan het risico van het rippen van de illegale kweker die zich in bochten wringt om uit de kijker van die autoriteiten te blijven. De illegale kweker kan bezwaarlijk aankaarten dat hij wordt bedreigd en hij kan moeilijk aangifte doen van diefstal van zijn stekken. Dat is nu juist wat de illegale kweker een interessant en lucratief doelwit maakt. Dat moet veranderen.

Bik maakt zich daarnaast schuldig aan een sterk staaltje demagogie door te stellen dat regulering het probleem van illegale kwekers niet oplost, maar slechts hun afzetmarkt verandert. Het reguleren van wietteelt en levering aan de coffeeshops lost immers de hypocrisie van het huidige beleid op.

Uitwassen zullen blijven bestaan. Misdrijven zijn nooit uit te bannen, ook niet na regulering. Er is nu ook, buiten de coffeeshops, illegale soft- en harddrugshandel. Daartegen moet hard worden opgetreden, vinden ook de coffeeshophouders. Gelukkig is er de politie die zich inzet voor veiligheid in de openbare ruimte en opsporing van strafbare feiten.

Dat neemt niet weg dat regulering van teelt en aanvoer de manco's die het huidige beleid vertoont oplost en de overheid zijn tweeslachtigheid op softdrugsgebied ontneemt. Dat is een doel op zich; het herstelt de rechtsstatelijkheid van de overheid die op softdrugsgebied zo node wordt gemist. Wietkwekers worden dan 'gewone' ondernemers die verantwoordelijk zijn voor hun eigen beveiliging, maar zoals elke burger ook mogen rekenen op steun van de politie als er iets misgaat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden