Opstelten: Hardere straf mensenhandel

Tot levenslang voor daders 'Verbeter ook deskundigheid rechters'

Minister Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) wil mensenhandelaren en loverboys strenger laten straffen. De maximale straf voor mensenhandel moet daarom van acht jaar nu, omhoog naar tien jaar in de toekomst.

Als slachtoffers van mensenhandel de dood vinden als gevolg van de situatie waarin ze zijn beland, kunnen de straffen voor daders zelfs uitmonden in levenslang.

Dat staat in Opsteltens Actieplan 2011-2014. Een wetsvoorstel waarin dit geregeld wordt, gaat waarschijnlijk na het kerstreces naar de Raad van State. Mogelijk komt hier zelfs een maximumstraf van twaalf jaar te staan, liet een woordvoerder van minister Opstelten doorschemeren.

Bestrijders van mensenhandel pleiten daarvoor omdat twaalf jaar ook de maximumstraf voor verkrachting is - wat ze op één lijn plaatsen met gedwongen prostitutie.

Jerrol Marten van het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) zei blij te zijn met de plannen. Elke ophoging van de strafmaat voor mensenhandel is volgens hem een goede zaak. Hij voegt er aan toe dat hogere straffen alleen niet de oplossing is. "Je hebt ook kundige rechters nodig die kunnen inschatten wat er aan de hand is. Daar ontbreekt het nog wel eens aan. Laatst kreeg nog iemand een taakstraf voor mensenhandel. Dat is bijzonder vreemd." Marten pleit er sinds kort bij Tweede Kamerleden voor om hier iets aan te doen.

Bij CoMensha kwamen in 2010 210 meldingen van mensenhandel binnen. In 2009 waren dat 120 meldingen. Hoewel Marten denkt dat dit het topje van de ijsberg is, is het volgens hem lastig om te zeggen of het probleem toeneemt. Hij denkt dat de stijging deels te maken heeft met betere samenwerking met de politie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden